10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Тръгва програма за разумна употреба на антибиотиците

Национална програма за борба с антибиотичната резистентност и рационална употреба на антибиотиците ще стартира

в средата на 2019 година. Това съобщиха от Пациентски организации „Заедно с теб“, които  подкрепят създаването й.

Днес (30 януари) в София се проведе „Кръгла маса на заинтересованите страни относно борбата с антимикробната резистентност“. Инициативата е на Световната здравна организация.

В нея взеха учатие Светлана Йорданова, зам.-министър на здравеопазването, доц. Янко Иванов, зам.-министър на земеделието, храните и горите, д-р Danilo Lo Fo Wong – директор на Европейския офис на Световната здравна организация за правилна употреба на антибиотиците; д-р Kotoji Iwamoto от СЗО; д-р Скендер Сила, СЗО –  България; проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести, доц. Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор, доц. Иван Иванов, завеждащ Лабораторията за антибиотична резистентност, Пенка Георгиева, Пациентски организации „Заедно с теб“, проф. Емма Кьолеян и други експерти, сред които представители на Министерството на здравеопазването,  Министерството на земеделието и на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Д-р Danilo Lo Fo Wong представи темата „Глобални и регионални планове за борба с антибиотичната резистентност“, а д-р Kotoji Iwamoto – „Класификация на антибиотичната резистентност“.

Доц. Иван Иванов запозна аудиторията с „Антимикробна резистентност и консумация в България“, а проф. Емма Кьолеян с „Антимикробно управление в българските болници“.

Д-р Борис Борисов от Министерство на земеделието представи темата „Антимикробна резистентност и употреба в животинския и хранителния сектор в България“.

Пациентски организации „Заедно с теб“ изразиха подкрепа за „Национална програма за антибиотичната резистентност“ и поехме ангажимент да информираме обществото за опасностите, както и отговорността на пациентите за правилната употреба на антибиотиците.

От Пациентски организации „Заедно с теб“ запознаха д-р Danilo Lo Fo Wong с предстоящето си участие във вторник, 5 февруари, в Европейския парламент в Брюксел на конференция с европейски депутати на тема „Иновации в хигиената и санирането за намаляване на инфекциите, свързани с грижата за здравето и антимикробната резистентност“ и обсъдиха общ план за действие със СЗО за правилна употреба на антибиотиците.

„Експертите, участници в къглата маса, се обединиха около основните насоки, което представлява около една трета от работата по създаването на Национална праграма за правилна употреба на антибиотиците и получиха уверение от представителите на институциите, че програмата ще е готова до средата на годината”, каза Пенка Георгиева от Пациентски организации „Заедно с теб”.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles