18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Турция отваря границите за лечение на болни българи

Турция отваря границите за лечение на болни българи от 20 май. Това се отнася за всички нуждаещи се български граждани, които са с до двама придружители.  Всички те няма да бъдат поставяни под 14-дневна карантина.  Нота за това е изпратена от Министерството на външните работи на турската страна до посолството на България в Анкара, съобщиха от Министерството на външните работи.  

Така отпада изискването до момента от индивидуално искане за разрешаване по дипломатически път за  всеки един случай на лечение в Турция.

Пациентите ще бъдат приемани в сферата на ортопедията и травматологията, общата хирургия, сърдечносъдовата хирурги, хирургимната онкология, медицинската онкология, лъчевата онкология, неврохирургията и трансплантацията на органи  и костен мозък.

Гражданите, които се нуждаят от лечение, ще бъдат допускани по въздух през летищата Истанбул и Анкара – Есенбоа.

На пациентите и техните близки ще бъда правени PCR тестове още при пресичане на границата. Самите болници, в които те ще бдат приемани, трябва да  имат лиценз и сертификат за дейност по гръдни заболявания, вътрешни болести,  детско здраве и детски болести, инфекциозни болести и клинична микробиология.

Пиентите ще бъдат приемани и регистрирани в системата за проследяване на пациенти  на компанията „Международни здравни услуги” към турското здравно министерство. 

Облекченията за приемане за лечение в Турця важи, освен за български граждани, и за граждани на Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговна, Косово,  Албания и Румъния.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles