11.1 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Туршия от зелени доматчета по корейски

Зелените доматчета са последните на опашката на зимнината, когато вече узрелите са прибани, а за неузрелите няма време за чакане. В България туршиите, че дори и сладката от тях са едни от най-вкусните неща на трапезата през зимата. Оказва се обаче, че не само по нашите географски ширини приготвят туршии от тях. В Корея т. нар. зимни салати от зелени доматчета присъстват във всеки дом.

„Следвай ме“ ви предлага две рецепти, както ги приготвят в далечната азиатска страна.

От зелени домати с чушки по корейски

Продукти: зелени домати – 1 кг, олио или зехтин – 50 мл, оцет – 9-процентен (ако нямате, възможно най-силният), захар – 50 мл, червени чушки – 2-3 големи, чесън – 4 скилидки, сол – 1 супена лъжица, чушлета чили (или други люти, по възможност червени) – на вкус, магданоз или копър – на вкус.

Приготвяне: Зеленините и доматите се измиват, доматите се нарязват на малки резенчета. Чушките се изчистват от семките и се нарязват на ивички по дължина. Чесънът се изчиства и се пасира или накълцва на ситно. Всички съставки се смесват. Сипват се захарта, солта, олиото (зехтинът) и оцетът. Сипват се в буркани и се затварят. Кипват се за кратко, обръщат се, за да се стерилизират по обичайния начин. Съхраняват се на прохладно място.

Лютива корейска туршия „Кобра“

Любителите на лютите ястия ще оценят тази лесна за изпълнение рецепта. От посочените по-долу продукти се получават 5 буркана от по 0,5 литра.

Продукти: зелени домати – 2,5 кг, оцет – 100 г, чушлета чили (или други люти, червени) – 2 броя, захар – 3 супени лъжици, сол – 3 супени лъжици, чесън – 3 глави.

Приготвяне: Зелените домати се нарязват на осминки, ако са по-големи – и на по-тънки резенчета. Чушките се нарязват напречно. Чесънът се изчиства и се минава на преса или се блендира. Всички продукти се смесват и се оставят за половин час, за да пуснат сок. След това туршията „Кобра“ се пълни в буркани, затварят се и се стерилизират за кратко.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles