8.3 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Тънкостите в отглеждането на кромид лук

Отглеждането на кромид лук, на пръв поглед, изглежда просто нещо тъй като той е сравнително студеноустойчива култура. Има обаче тънкости, които могат да подобрят реколтата от него.

Въпросът с поливането му обаче  е твърде спорен. Повечето от виладжиите се безпокоят, че насажденията им ще изсъхнат без вода в горещините. По отношение на лука нещата стоят по-особено. Колкото по-горещо е времето, а почвата суха, толкова повече луковици се образуват и наддават на ръст.

Има и една малка тайна за увеличаване на реколтата от кромид лук и тя е в по-особеното поливане. За целта разтворете 4 супени лъжици готварска сол в една кофа с вода. Полейте луковиците. След това ги полейте с чиста вода. Препоръчва се процедурата да се повтори три пъти в интервал от десет дни. Утвърдени градинари твърдят, че този начин не само помага за увеличаване на реколтата, но и подобрява вкусовите качествата на кореноплодното.

Освен това, за да е плодоносна почвата не бива да се сади лук на едно и също място в две поредни години. Впрочем, този съвет се отнася и за другите култури. Не го засаждайте и там, където миналата година сте оглеждали домати, моркови и чесън.

Когато избирате място за него в градината,  предпочетете там, където земята е най-богата на органични съставки, тъй като за образуването и храненето на луковиците е необходимо достатъчно количество хранителни вещества в случая минерали.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles