5.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Тъпчем се с вредна храна, ако не сме си доспали

Висок % на инсулти и инфаркти при хората, които не си доспиват

Тъпчем се с вредна храна, ако не сме си доспали. Причината е, че лишаването от сън увеличава хормоните, наречени ендоканабиноиди, които са свързани с нездравословното „похапване“. Те правят храненето по-приятно, но също така увеличават желанието ни за специфични видове храни като бисквити, торти и чипс. До този извод е стигнал проф. Торстен Кант, който ръководи изследването в Северозападния университет в Чикаго.

Какво следва след недоспиване?

„Когато сте лишени от сън, някои области на мозъка може да не получават достатъчно информация. Прекалявате с избора на храна с по-богат енергиен знак“, сочат резултатти от изследване, направено от екип, оглавявано от проф. Кант.

„Ние събрахме информацията и попитахме дали промените в приема на храна след недоспиване са свързани с това как мозъкът реагира на миризмите и дали това се дължи на промените в ендоканабиноидите. В експерименти 29 мъже и жени на възраст от 18 до 40 години бяха разделени в две групи – едната получи нормален нощен сън и след това, четири седмици по-късно, само четири часа. В деня след всеки тест им бяха раздадени контролирано меню за закуска, обяд и вечеря, а след това също им беше предложена шведска маса. Учените измерват колко и какво ядат участниците“, разказва той за методиката на проучването пред вестник „Сън“.

Проф. Кант разказва, че участниците след промяна на режима на съня са променили избора си на храна. Тези от хората, които не са били спали достатъчно започнали да се тъпчат със залъгалки с по-висока енергийна плътност като понички, шоколадови бисквити и картофени чипсове.

Междувременно, проучване в Китай е установило, недоспиването може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и други сърдечни и мозъчни увреждания.

Каква е картината с тези инциденти в България?

„Инсулти удариха 11 000 души, инфаркти покосиха 10 000 нашенци само за една година. За по-малко от десетилетие имаме категорични данни за увеличаване на тези състояния и смъртността от тях“, съобщи проф. Иво Петров, председател на Българското дружество по едноваскуларна терапия. Той каза това по време на откриването на Международния конгрес по ендоваскуларна терапия, който се проведе през уикенда.

„Инсултите са малко повече, това е някаква българска специфична особеност. В Европа е точно обратното. Обикновено инфарктите са малко повече от инсултите, но вероятно става въпрос за начин на живот и липса на профилактика“, отбеляза проф. Петров.

По думите му, откакто България се включи в европейската инициатива „Stand for life“ („Стент за живот“), за последните 5 години вътреболничната смъртност от остър миокарден инфаркт е намаляла три пъти.

Въпреки това обаче оставаме остава една от страните – лидери по висок процент на смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

Кардиолозите са единодушни, че липсата на достатъчно сън създава рискови фактори за сърдечно-съдови инциденти.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles