7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Уголемената простата не влияе на сексуалните възможности

Д-р Емил Петков е специалист уролог в сектор „Урология“ към Хирургична клиника на Болница „Тракия“ в Стара Загора. Един от честите въпроси, които пациентите задават е дали уголемената простата намалява сексуалната функция и може ли тя да бъде възстановена чрез медикаменти или хранителни добавки? Д-р Петков дава изчерпателни отговори по тази тема.

– Д-р Петков, уголемената простата затруднява ли сексуалната функция при пациентите с това заболяване?

– Когато увеличението на простата е резултат на така нареченото доброкачествено увеличение на простатата, самото увеличение по принцип не води до каквото и да било намаляване или промяна в сексуалната активност или функции на мъжа. Основната роля на простатата е да образува спермата, като смеси простатния секрет и сперматозоидите, които идват от тестисите. Ерекцията и половата активност нямат отношение към тази жлеза. Така че няма някаква връзка между намаляването на сексуалната активност при мъжа и наличието на доброкачествена хиперплазия на простатата.

Но рекламите на продукти за лечение на уголемена простата оставят пациентите с впечатление, че заболяването влияе върху сексуалните им възможности?

– Това заболяване се развива с напредване на възрастта, пациентите обикновено страдат от редица съпътстващи заболявания като високо кръвно налягане, атеросклероза, различни съдови заболявания. Такива заболявания са една от основните причини за отклонения в сексуалната функция. Еректилните дисфункции се получават при недобро изпълване на половия член с кръв. Възможно е причина за това да е емоционалното състояние на пациента, мозъчните импулси, от които зависи отварянето на кръвоносните съдове и притока на кръв към така наречените пещеристи тела на члена. Когато съдовете имат някакви увреждания, като атеросклеротични плаки, пропускливостта им намалява и оттам се появяват смущения в качеството на ерекцията. Пак ще повторя, че тези проблеми не са в резултат на уголемената простата, която след 50-60 годишна възраст се проявява при почти всеки мъж, а е резултат от всички тези заболявания, които изброихме.

– Влияят ли медикаментите, които се приемат за възпиране на простатната хиперплазия, върху сексуалните възможности на пациента?

– Едни от медикаментите, които обичайно се приемат при уголемена простата, са така наречените алфа-блокери. Основния им механизъм на действие е да отпуснат мускулчетата на изхода на пикочния мехур. Когато тези мускулчета се отпуснат, се създават условия спермата да навлезе в пикочния мехур. Това е така наречената ретроградна еякулация, която не се изхвърля навън, а влиза в пикочния мехур и със следващата фикция човек я отделя. Получава се спиране на спермоотделянето. Това е временно явление, само докато се приемат тези медикаменти. Когато те се спрат, нормалното спермоотделяне се възстановява. Но – това не води до затруднена ерекция или до затруднен полов контакт или до намалено желание за полов контакт.

Другата група медикаменти, които се ползват за лечение на простата, това са 5-алфа редуктазните инхибитори, които имат хормонален механизъм на действие. Те намаляват стойностите на тестостерона. При тези лекарства има проучвания, които показват, че особено при по-възрастни мъже е възможна появата на сексуална дисфункция. Но тя отново не е в следствие на уголемената простата, а на медикамента.

– Оперативното премахване на простата променя ли сексуалната функция?

– Не. При оперативното премахване на доброкачествено уголемената простата напълно се запазва сексуалната функция на мъжа. Когато се прави операция за отстраняване на простатата, тенденцията е да се извършват така наречените нервосъхраняващи операции, при които самата простата се отделя прецизно, без да се засяга съдово-нервния сноп, който има значение за еректилната функция на пениса. Целта на тези операции е именно да се съхрани сексуалната дейност на мъжа. Единственото, което той не може да прави след отстраняването на простата е, че не може да произвежда сперма.

– Как стоят обаче нещата, ако уголемяването на простата се окаже злокачествено?

– При злокачественото увеличение на простатата лекарствата, които се използват, са доста по-драстични като действие. При тях е много по-ясно изразено това намаляване на сексуалната дейност, но то пак е резултат от действието на лекарствата, а не на заболяването. При злокачественото уголемяване на простата обемът на операциите обичайно е доста по-голям, в сравнение с доброкачествените случаи. Въпреки това в повечето случаи сексуалната функция отново може да бъде запазена.

– Операциите на уголемена простата, които извършвате в Болница „Тракия“ от този вид ли са?

– Да, ние извършваме щадящо отстраняване на простатната хиперплазия по ендоскопски път. Прилагаме световния „Златен стандарт“ за тези операции, като използваме биполярен плазмен резектор. Той е изключително щадящ, с минимална кръвозагуба и със сравнително кратка продължителност на интервенцията. Излишната тъкан се отстранява чрез изпаряване с електрическа плазма. Възможно е уголемената простата да се оперира и с различни видове лазери. Предимството при тях е, че операцията протична по-безкръвно, недостатък е, че процедурата продължава значително по-дълго, отколкото с плазмена резекция. В Болница „Тракия“ правя операции с биполярен резектор вече над 9 години, използвайки най-съвременна апаратура с видеосистема с висока резолюция на образа. Операцията продължава около час. Не се налагат кръвопреливания. Следоперативно се носи катетър 24 часа, който се сваля на следващия ден и пациентът се изписва.

– Какво ще посъветвате пациентите, които страдат от уголемена простата и забелязват смущения в сексуалните си функции?

– Еректилната дисфукция се определя като феномен, в който участват няколко системи – съдова, ендокринна, мозъка, емоционалната сфера. Всяко едно нарушение, при която и да е от тези сфери, може да доведе до нарушения в сексуалната активност и възможности. При такива нарушения е много важно да се търси причината, която е довела до еректилната дисфункция. Защото тя често е симптом за някакво много по-сериозно заболяване от рода на захарен диабет, атеросклероза, хипертония и други. Препоръчително е пациент с такива проблеми да бъде прегледан от лекари с различни специалности, които да открият истинската причина и да предприемат правилното лечение.

 

Следвай му – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles