26.3 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Удължават срока за изплащане на пенсиите по инвалидност

Ако датата на документа от ТЕЛК/НЕЛК е изтекла до 30 юни, хората ще могат да си ги получават до края на годината

Инвалидните пенсии, за които срокът на инвалидност е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 30 юни 2022 г., ще продължават да се изплащат до края на декември. Това съобщиха от националния осигурителен институт (НОИ).

Преди това обаче лицата трябва да са подали заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК от 13 март 2020 г. до 15 юли 2022 година. Освен това, в НОИ не трябва са постъпили други експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК с нови обстоятелства след преосвидетелстване на хората, получаващи тези пенсии, поясниха от осигурителната институция.

Националният осигурителен институт приоритетно обработва получените данни от регоналните здравни инспекции и ще продължи срока на изплащане на пенсиите и добавките за чужда помощ на всички пенсионери, които попадат в обхвата на тази разпоредба. Дължимите суми на лицата, които получават пенсиите си чрез пощенските станции в страната, ще бъдат изплатени с отделен пенсионен запис, а тези, получаващи пенсиите са по платежна сметка – с допълнителен превод в рамките на настоящия месец.

За хората, за които в НОИ има постъпило ново експертно решение на органите на медицинската експертиза, с което е определен нов срок на инвалидността и процент трайно намалена работоспособност и степен на увреждане, който дава право на пенсия за инвалидност, е регламентиран 4-месечен срок. За това време НОИ следва да се произнесе с разпореждане и съответно да бъде продължено изплащането на инвалидните им пенсии. Независимо от този срок, при постъпване на експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК в териториалните поделения на НОИ е създадена организация за незабавното и автоматизираното им обработване с цел изплащане на дължимите суми на лицата в най-кратки срокове, увериха оттам.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles