2.7 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Удължават срока на рецептите за някои лекарства по линия на НЗОК

Срокът на рецептите за някои лекарства, отпускани по линия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се удължава. Това съобщиха от осигурителната институция и уточниха, че улеснението е във връзка продължилото два месеца извънредно положение и времето на епидемична обстановка.  Ето какви са промените:

•Служебно се удължава срокът на валидност на протоколите (по образец „Протокол за предписване на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК/РЗОК“), изтичащи по време на извънредното положение, т.е. от 13.03.2020 вкл. до 13.05.2020г. вкл. Валидността на тези протоколи е удължена служебно за времето на извънредното положение и 2 месеца след неговата отмяна, т.е удължаването е до 13.07.2020 г.

•В случай че срокът на валидност на даден протокол е изтекъл на/след 14.05.2020 г., същият не се удължава служебно. В този случай, с пълното съдействие на договорните партньори на НЗОК, здравноосигуреното лице следва да подготви документация по издаване на нов протокол за продължаване на терапията (в т.ч. клинична оценка, лабораторни и инструментални изследвания). В тези случаи се издава нов протокол по общия ред, предвиден в Националния рамков договор за медицинските дейности (НРД за МД) за 2020-2022 г.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles