20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Украински самолет с мини се разби край Кавала (ВИДЕО)

Излетял е в събота вечерта от Ниш, превозвал е боеприпасите за Бангладеш, за късмет жертви от населението в близките села няма

Самолет се разби събота (16 юли) вечерта недалече от гръцкия град Кавала и предизвика огромен взрив. За радост, жертви от населението на двете села, където е паднал няма. Екипажът е загинал.

Министърът на отбраната на Сърбия Небойша Стефанович заяви днес, че

самолетът, който се разби снощи край Кавала, е собственост на фирмата „Меридиан Лтд.“ от Украйна, съобщи Танюг.

Самолетът, който е излетял от Ниш, е превозвал 11,5 тона продукция на сръбската отбранителна индустрия за Бангладеш, чието министерство на отбраната е купило тази продукция.

На извънредна пресконференция Стефанович заяви, че самолетът е излетял в 20,40 часа от Ниш и е превозвал мини за минохвъргачки и учебни мини за крайния купувач Бангладеш. По думите на сръбския министър самолетът е имал предвидени технически кацания в Аман, Ахмад Абад (Индия) и Дака (Бангладеш) – като крайна дестинация.

При падането на самолета осемте членове на екипажа са загинали, сред тях не е имало сръбски граждани, заяви Стефанович.

Всички членове на екипажа са загинали, заяви пред Ройтерс по телефона официален представител на украинската компания „Меридиан“ и отказа да съобщи други подробности.

Украинският консул в Солун пристигна на мястото на катастрофата и потвърди, че целият екипаж на самолета е бил съставен от украинци, предаде Асошиейтед прес.

Самолетът се е разбил малко преди 23:00 ч. местно време в полето между две села, на около 40 км западно от международното летище в Кавала, уточняват информационните агенции ДПА и АП. При падането самолетът е унищожил електрически стълбове. Минути преди катастрофата пилотът е съобщил на контрольорите на въздушния трафик, че има проблем с един от двигателите и трябва да направи спешно кацане. Самолетът е бил насочен към летището в Кавала, но не е успял да стигне до там. Летателният апарат е модел Ан-12.

Снимки от мобилни телефони, заснети от местни жители, показват горящия самолет в нощното небе. Часове след катастрофата от мястото се чуват експлозии, посочва ДПА. Останките са разпръснати в радиус от стотици метри, а районът е отцепен.

Пожарникар съобщи пред гръцката телевизия ЕРТ, че двама негови колеги са откарани в болница заради затруднения с дишането.

АП допълва, че през нощта пожарникарите не са успели да достигнат до мястото на катастрофата заради дима и силната миризма, за която се опасяват, че е отровна.

Специална част на армията, която борави с ядрени, биологични и химически вещества, ще пристигне на мястото на катастрофата в ранния следобед, съобщава АП.

Кметът на община Пагео, към която принадлежат двете села в близост до катастрофата, е забранил движението на пътни превозни средства по местните пътища. Пожарната служба е отцепила района в радиус от около 400 метра. Хората, живеещи близо до мястото на катастрофата, бяха посъветвани да не отварят прозорците си през нощта, да не напускат домовете си и да носят маски. Властите заявиха, че не знаят дали на самолета е имало опасни химикали, включително такива, които се съдържат в батериите.

Йордания отрече да е крайният получател на товара на самолета след появила се по-рано такава информация, предаде ДПА.

Йорданската информационна агенция Петра съобщи, че самолетът е трябвало да направи междинно кацане на летището в Аман за презареждане и да продължи полета си.

Местни жители разказват пред чуждестранни медии, че са видели огнено кълбо, а експлозии са се чували в продължение на два часа след катастрофата. Като предпазна мярка заради силната миризма късно вечерта вчера, която се е носела от мястото на катастрофата, координационен комитет, съставен от служители на общината, полицията и пожарната, призова жителите на двете населени места, които са най-близо до мястото на катастрофата, да държат прозорците си затворени през нощта, да не излизат от дома си и да носят маски. Властите твърдят, че не знаят дали в самолета е имало опасни химикали.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles