10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Украински хакери точат кредитни карти

Измамниците действат най-често чрез набелязване на жертви в популярна платформа за продажба, вижте как да се предпазите

Нова онлайн измама набира „популярност“ и все повече хора сигнализират за липсващи суми от кредитните и дебитните им карти, съобщава BWoman.bg.

В какво се състои схемата и кой е застрашен?

Измамниците следят кой продава нещо в платформи от типа OLX. Набелязват жертвата, най-често жени, свързват се по Вайбър като пишат, че искат да закупят някоя от предлаганите стоки. След като уговорят цената, изпращат потвърждение от куриерската фирма, че сумата е преведена, адрес и име на купувача, както и линк, в който да отидете и да си изтеглите сумата към ваша карта.

На пръв поглед нищо нередно

Когато влезете в посочения линк, системата изисква номер на карта и ви изпраща смс с код, който също да въведете. Оказва се обаче, че опитите са безуспешни за продавача, уж има проблем в системата и той не може да получи парите си, но пък в същото време хакерите изтеглят пари от сметката му. За по-голяма достоверност в сайта, в който ви отвежда линкът, има опция за чат с дежурен служител.

По следата и нататък

Свързахме се с една от куриерските фирми, с чието име и лого се злоупотребява – ЕКОНТ, по повод сигнал към нас от читателка на BWoman, пострадала от хакерите по тази схема, буквално преди дни. От там ни увериха, че нямат такава услуга да превеждат сума от пратка към купувача. Това става само кеш по куриер. Служителите бяха сигурни, че става дума за схема за източване на пари от карти чрез измама и неправомерно използване на техния бранд.

Разговаряхме и с банкови служители, които поясниха, че от няколко месеца украински хакери извършват тези измами, основно набирайки информация за хора от OLX. Там набелязват жертвите си.

Какво трябва да направите

Ако се усъмните в измама и опасност, че някой може да източи картата ви, то предприемете следните стъпки:

=  Ако продавате нещо онлайн, не попълвайте никъде данните на картата си. Парите трябва да получите лично от куриер или в офис на куриерска фирма.

=  Правете скрийншотове на чатове и смс-и

=   Сигнализирайте веднага в куриерската фирма, в банката си и в ГДБОП- в отдела за борба с киберпрестъпността на e-mail: report@cybercrime.bg.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles