21.3 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Ултиматното отслабване: 1 ястие на ден – здравнословно и ефективно ли е ?

Последните трендове в диетите са така наречените периодични гладувания. Такава е и диетата, която включва само 1 ястие за целия ден. Много хора в момента ползават тази диета и се кълнат, че дава отлични резултати в битката с килограмите. Тази диета ограничава приема на калории за определен период от време. За тази диета е известно, че помага срещу болестите на сърцето, както и че намалява кръвната захар, както и редица други ползи.

Сравнявайки тази диета с друга подобна наричаща се 16/8, в която ядем в прозорец от 8 часа, а през останалто време не консумираме храна, може да кажем, че 1 ястие на ден като диета е екстремна. В какво се състои диетата и как да я спазваме?

Има няколко версии на едно хранене на ден. Повечето хора избират еднодневната диета, в която основното ястие е вечерта, но има и такива, които избират закуската за такова ястие. Някой от отслабващите имат прозорец от 1 час, в който да консумират едн или две ястия, а други си позволява междинна закуска.

В крайна сметка, за да загуми определена част от теглото си е необхдимо на първо място да напрвим енергиен дефицит или ограничаване на калориите. Ако имаме това условие, независимо как сме го постигнали ще загубиме тегло. Проучване показва, че възрастни хора, които ограничават храната си или не консумират такава 4 часа преди лягане, значително намалява телесните мазнини. Друго проучване показва, че въздържание от храна, което обхваща повече от 18 часа, като влючва и нощта намалява значително теглото на човек.

Трябва да се има предвид, че намаляването на теглото е свързано с ограничаването на калориите. Едно храненене на ден е екстремен начин на хранене и има води със себе си странични ефекти като увеличаващ се глад и проблеми с метаболната ни система.

ПОЛОЖИТЕЛНИ СТРАНИ И ПОЛЗИ

Освен бързата загуба на килограми тази диета води до намаляване на къвното налягане, кръвна захар и лош холестерол, както и незаменими ползи за нелвната ни система. Всички тези фактори водят до удължаване живота на човека.

НЕГАТИВНИ СТРАНИ

Въпреки, че позитивите от този вид диета не са малко, то трябва да споделим, че проучванията показват, че този вид диета води до повече вреда от колкото ползи. Негативните ефекти от тази диета могат да бъдат:

екстремен глад, гадене, замаяност, раздразненост, малко енергия и

запек

Тази диета не е препоръчителна за бременни, кърмачки, хора, които страдат от гастрит и др.

Храни които да ядене и избягване

Независимо от типа диета, която изберете, приемът ви трябва да се състои предимно от богати на хранителни вещества храни.

Въпреки че повечето здравни специалисти не биха препоръчали да ядете само едно хранене на ден, ако все пак изберете този модел на хранене, важно е да се уверите, че консумирате различни питателни храни, включително:

плодове, като горски плодове, цитрусови плодове и банани
зеленчуци, като зеле, броколи, карфиол, аспержи и чушки
нишестени зеленчуци и зърнени храни, като сладки картофи, тиква, овес, киноа и ечемик
здравословни мазнини, като авокадо, зехтин и неподсладен кокос
бобови растения, като грах, нахут, леща и черен боб
семена, ядки и масло от ядки, като кашу, ядки макадамия, бадеми и тиквени семки
млечни и алтернативни продукти на растителна основа, неподсладено кисело мляко, кокосово мляко и мляко от кашу
източници на протеини, като пиле, риба, тофу и яйца

Ограничете силно преработените храни, като:

бързо хранене
сладки печени изделия
бял хляб
захарни зърнени храни
Газирани напитки
чипс

Тези храни предлагат малка хранителна стойност и твърде честото им хранене може да доведе до наддаване на тегло и повишен риск от заболяване

белтъци
пиле
риба тон

Отново повечето лекари не препоръчват да се яде само едно хранене на ден, тъй като това може да бъде вредно за цялостното здраве.

Ако обмисляте да опитате този диетичен модел, консултирайте се с Вашия лекар за съвет, преди да започнете.

Ако ядете един път на ден, постарайте се да напарвите Вашето ястие питателно. Това значи, че минималнотоколичество, което трябва да ядете е поне 1200 калории. За някои хора това е доста голяма порция и те не биха се справили с нея. В случай, че не успявате да набавите необходимото количество калории, трябва да увеличите часовете, в които може да ядете.

1\ Пример за ястие, което съдържа 1200 калории са:

Печено пиле със сладикартофи, полято с масло и запържени или запечени броколи с растителна мазнина и добавка от пълномаслено кисело мляко за десерт, в което има боровинки, мед ядки и други.

2\ Грилована риба, сьомга за предпочитане, заедно с глукамоле, кафяв ориз и черен салатен боб, запечени зеленчуци и десерт плодове сервирани с масло от ядки и кокосови старготини

3\ Омлет отяйца с козе сирене, авокадо, гриловани зеленчуци сготвени в кокосово био масло, хрубкави печени картофи и за десерт плодове с тъмен шоколад и сметанов крем.

Както може да се досетите във всички наши предложения може да намерите:

въглехидрати, мазнини и протеини

Хранителният минимум за деня е 1200 калории като почти всички хора се нуждаят от много повече, за да подържат теглото си. Имайте предвид, че допълнителните условия като веган или ниско-мазнина диета правят изпълнението на тази програма много трудно.

Заключение

Диетата с едно ястие на ден е много популярен начин да загубиш тегло, но ако вземеме пложителните и отрицателните страни не бихме я препоръчвали като цяло за здравето Ви. Има много по-подходящ начин за загуба на тегло и това е методът 16/8 за който загатнахме в началото на вашия текст.

Екипът на сайта следвайме.нет се стреми да Ви държи в течение за всички нови и интересни диети. Целта и философията на нашия сайт и редакторския и екип е да предоставяме интересни и оригинални идеи и текстове, които ще са полезни за Вас и Вашето семейство.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles