12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Ултиматум от Москва след изгонването на дипломатите (ОБЗОР+ВИДЕО)

Премиерът в оставка Петков с обръщение към руското посолство у нас, председателският съвет в НС заседава тази нощ по нотата на Митрофанова

Напрежението по оста България-Русия ескалира. Малко след 18:30 ч. днес от Министерския съвет (МС) разпространиха до медиите изявление на министър-председателя в оставка Кирил Петков по повод нота от страна на Руската федерация за това, че Москва обмисля прекратяване на дипломатическите отношения с България, съобщи Dariknews.

Впоследствие стана ясно, че посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова е връчила вербална нота на Министерството на външните работи (МВнР). „С която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12:00 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства”, обясниха от МВнР в съобщение до медиите.

„В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“, допълват оттам.

Министерството на външните работи своевременно e уведомило кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и е поискало указания за по-нататъшни действия.

Така дойде и мигновена реакция от премиера в оставка Кирил Петков с искане нотата да бъде оттеглена: „Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план“, посочва Петков, цитиран от пресцентъра на МС.

„Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера“, допълва той.

„Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота“, посочва още Петков и допълва: „Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни“.

Междувременно външният министър Теодора Генчовска обясни, че не е подписвала нотата за изгонването на 70 руски дипломати.  На въпрос чие е това решение, тя каза: „Обърнете се към премиера“.

„Ние имаме указания от началника на неговия кабинет с две писма. Те са депозирани с гриф „поверително“ и се намират в деловодството на Народното събрание”, поясни Генчовска.

Посолоството на Русия у нас излезе с позиция по повод разпространеното от пресслужбата на правителството на България съобщение за нотата към Външно министерство: „В предадената на 30 юни в МВнР на България нота не се споменава за паритета на сътрудници на дипломатическите представителства на Руската Федерация и Република България. От руската страна беше заявено за неприемливостта на обявяването на 70 дипломати и членове на техническия състав на нашите задгранични учреждения за „persona non gratae“. Разглеждаме това като опит да се постави клеймо върху сътрудници на нашите дипломатически и консулски мисии. Смятаме това деяние за безпрецедентен, клеветнически и провокативен акт, който накърнява основата на руско-българските отношения“, посочват от руското посолство.

„От руската страна също така беше заявено, че ние категорично отричаме тези обвинения. Каквото се отнася до числеността на работници на дипломатическите и консулските представителства на Русия в България, то тази тема изобщо не беше повдигната и изисква отделно обсъждане“, допълват оттам.

„Очакваме, че на 1 юли МВнР на България ще отзове двете ноти, съдържащи списъци с имена на сътрудници на руските задгранични учреждения в България. В противен случай пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Русия в София (което автоматично води до затварянето и на Посолството на България в Москва), а отговорността за изключително тежки последствия за двустранните отношения ще бъде изцяло върху българската страна“, допълниха още от посолството на Русия у нас в съобщение, публикувано на официалната им страница във фейсбук.

Малко по-рано в интервю за БНТ посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова заяви, че Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с изгонените 70 руски дипломати и служители.

Посланик Митрофанова е била приета във Външно министерство днес, където с вербална нота е настояла за оттеглянето на решението за експулсиране на дипломатите до 12 часа утре, 1 юли.

„Отговорът на Русия ще бъде много тежък. Сега съм в контакт с Москва и Москва ще предприеме много драстични мерки. Това не може да остане без последствия. Може да бъдат скъсани дипломатическите отношения. Москва ще вземе решение“, заяви пред БНТ Митрофанова на въпрос как ще реагира в тази ситуация Русия (Виж ТУК).

„Искам да подчертая още веднъж. Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират дипломатите, те трябва да покажат, че ДАНС имат данни против конкретни хора. Да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за противозаконно. Ако има доказателства, то разбира се, експулсирайте ги. Но 70 души – защо? Какво означава против интересите на България. Най-напред всяко посолство навсякъде работи за интересите на своята страна. Както и за развитие на отношенията в страната, където се намира. Но когато в този списък попада пълномощният министър, който е българист, който познава езика, който познава голям брой хора, или генералните консули, които работят в страната и половин България ги познава…“, допълни тя.

Според нея няма никакви доказателства.

Още вчера тя окачестви като „безпрецедентен и абсолютно неприятелски ход“ решението на българското правителство да експулсира служители на руското посолство.

В изявление за телевизия „Россия-24“ каза, че САЩ и Великобритания командват България и те са отговорни за изгонването, но по думите й народът на България „помни историята и се грижи за паметниците“.

На страницата на Руското посолство у нас във Facebook беше качен и извънреден брифинг на посланик Митрофанова, в който тя обясни как и кога са й връчени вербални ноти.

„Просто обявяване за „персона нон грата“ накуп като списък е безпрецедентно и нещо ново в дипломатическата практика. Разбира се, това не е напълно ново, защото, така беше направено, доколкото знам, в Словакия и Чехия. Сега се води „играта без правила“. Действайки по такъв начин, не бива да се позовава върху Виенската конвенция, която не предвижда такива действия. Разбира се, това е най-малко безпрецедентна неприятелска стъпка, която, за съжаление, накърнява дългогодишните дипломатически отношения, дългогодишното приятелство между нашите страни. Специално използвам думата „страни“, защото зная как българският народ се отнася към Русия, зная за дълбоките корени, които ни свързват, които, колкото и да се стараеш, е невъзможно да бъдат унищожени“, каза тя и допълни:

„Бих искала да ви припомня дори факта, че по време на Великата Отечествена война (или Втората Световна война) Посолството на Съветския Съюз е работило пълноценно тук в България, както и Посолството на България в Съветския Съюз е работило пълноценно. Никой не е експулсирал готвачи и никой не е експулсирал пълномощни министри.“

„Освен това, искам да отбележа, че хората, обявени за „персона нон грата“ са балканисти, които познават България, чудесно говорят български език, както, например, пълномощният министър на Посолството Филип Воскресенский и Генералният консул във Варна Владимир Климанов (много хора, живеещи във Варна и не само, го познават много добре), който е посветил на България над 30 години на своята дипломатическа служба. Затова много е жалко че са експулсирани хора от толкова висока класа, които с толкова топлина се отнасят към България, които се опитваха и продължават да се опитват да направят всичко най-добро за развиване нашите двустранни отношения. Правителството на Руската Федерация си запазва правото за реципрочен, възможно асиметричен отговор на подобни крайно неприятелски действия. Много е жалко, че правителството на България се опитва по такъв начин много силно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее“, заяви още руският посланик у нас Елеонора Митрофанова.

Междувременно отново вчера премиерът в оставка Кирил Петков и ръководителите на службите – Държавна агенция национална сигурност (ДАНС), Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) и „Военно разузнаване“ – бяха изслушвани от депутатите в парламента на закрито заседание. Поводът бе именно експулсирането от България на 70 руски дипломати и служители.

„Решението, което се случи, не е мое“, заяви Петков и обясни: „Има три доклада на Държавна агенция национална сигурност (ДАНС), на база на които се взеха тези решения, има и междуведомствен доклад от Министрество на външните работи (МВнР) и има решение на Съвета по сигурност, на който присъстваха министърът на вътрешните работи, министърът на отбраната, външният министър, зам.-министърът на финансите, министърът на електронното управление, началникът на отбраната, главният секретар на Министерство на вътрешнте работи (МВР), председателят на ДАНС, председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР,) директорът на служба „Военно разузнаване“, началникът на Национална служба за охрана (НСО) и представител на президентската институция от 9 юни 2022 г. Това са всички институции в България, които отговарят за сигурността плюс фактът, че МВнР отгаварят също за това. Просто беше досега неразбиране как се е случило това“, посочи още той.

Министър-председателят в оставка обясни, че докладите датират от май и юни. Имало и отделни информации още през март.

„Има един много дълъг процес, който се е случвал и който завърши с това Министерство на външните работи да направи експулсирането вчерашния ден. Идеята за еднолично решение беше поредният опит за политически маневри“, каза още вчера Петков. 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles