18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

УниБИТ с изложба в Одрин

Експозицията е на тема „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа“

Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) организира и откри в Одрин изложба на тема „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа“. 

Проектът е съвместен с Регионалния център на ЮНЕСКО в  София, ръководен от д-р Ирена Тодорова. Изложбата документира и атрактивно представя нематериалното  културно в 20 страни от нашата част на света сред които България, Румъния, Грузия, Гърция, Турция, Кипър и страните от Западните Балкани. Проектът е създаден за период от няколко години и в него са взели повече от 120 учени и изследователи от държавите-членки на Регионалния център.

Изложбата е експонирана в историческата сграда-музей на „Регионалния център за културно – историческо наследство и туризъм“ на Одринския вилает от XV век. Професор Стоян Денчев, председател на Общото събрание на УниБИТ и един от учредителите на Центъра на ЮНЕСКО, заяви на откриването: На фона на фолклорните танци, представени блестящо от  българските и турските изпълнители, като българин и почетен гражданин на гр. Одрин се чувствам удовлетворен от факта, че работейки за миналото трасирахме едно по-добро бъдеще за нашите два съседни народа.

Българската делегация, ръководена от ,ректора проф. д.н. Ирена Петева бе посрещната лично от проф. Реджеп Гюркан – кмет на двеста  хилядния град и уважена от Областната управа.  На церемонията по откриването присъства Генералния консул на България в Република Турция Борислав Димитров.

Церемонията по откриването се превърна в спектакъл, на който танцовите състави „Русалии“ от Петрич и Румелийски танцов ансамбъл от Одрин на практика показаха взаимодействието и синергията от проникването на балканските култури.

Българската делегация посети и двете български православни църкви – „Св.св. Константин и Елена“  и  „Св. Влчк Георги“, които Университета подпомага активно.  Храмовете са в отлично състояние и се посещават от руски, украински и други православни граждани.  Делегацията занесе вестници и книги на българското читалище „Просвета“, което се развива много успешно. Библиотеката разполага с над 2200 тома, танцовите  групи на работят на смени поради високия интерес. Нараства броят на децата в българското училище, предимно от семейства на изселници с двойно гражданство.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles