20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

УНИЦЕФ: България е трета по продължителност на майчинството

Япония е най-добра в класацията отпуск по бащинство

България е трета по продължителност на майчинството, показват данните от доклада, изготвен по повод кампанията на организацията „Ранните моменти имат значение” (Early Moments Matter).

Естония заема първо място в таблицата за най-дълъг платен отпуск по майчинство, предлагаща до 85 седмици, следвана от Унгария със 72 седмици, и България със 65 седмици. В доклада са отчетени ставките за отпуск и майчинство, предлагани от всяка страна, както и използването и достъпността на услугите за грижи за деца от 0 до 6 години (училищна възраст).

Швеция, Норвегия и Исландия оглавяват подреждането за най-благоприятните за семейството политики сред страните, които предоставят пълни масиви от данни.

Най-лошата страна за семействата е Швейцария, следвана от Гърция, Кипър и Обединеното кралство.

В доклада се отбелязва също, че нито една страна не е класирана последователно на високо ниво по всички изследвани показатели, което „предполага, че има място за подобрение, дори сред най-благоприятните за семействата страни“.

Нашата страна заема 20-о място в подреждането по благоприятни условия за отглеждане на дете. Швейцария отново е на последно място по размера на отпуска по майчинство, предлагайки на майките само осем седмици платен отпуск.

Ирландия предлага 9 седмици, а Великобритания е малко по-добра с 12 седмици.

Извън Европа, САЩ са единствената страна, която няма отпуск по майчинство, предлаган на национално равнище. Всъщност САЩ не предлагат родителски отпуск на национално ниво, включително отпуск по бащинство.

От всичките 41 страни от ОИСР и ЕС, проучени в доклада, има девет, които изобщо не предлагат отпуск по бащинство. Те са САЩ, Нова Зеландия, Израел, Канада, Швейцария, Кипър, Ирландия, Словакия и Чешката република.

Междувременно Япония се класира най-добре за отпуск по бащинство, предлагайки на бащите около 30 седмици. В Европа Португалия, Швеция и Люксембург дават най-добри условия за бащите.

Но в страни, които предлагат благоприятен отпуск по бащинство, докладът установява, че мъжете не се възползват от него.

В Япония, например, само 1 от 20 бащи е взел платен отпуск през 2017 г.

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор призова правителствата да предоставят по-добра подкрепа на родителите, за да се грижат за децата си в ранните им години.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles