7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

УНИЦЕФ: Смърт на 6 000 деца дневно заради спрените имунизации

Най-малко 80 милиона деца под 1-годишна възраст в света днес са изложени на риск, тъй като рутинните имунизационни услуги са сериозно нарушени в страните им, като засегнати са вече 68 държа. Това означава смъртта на 6000 дневно,  алармира в официално изявление генералният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор. В него тя посочва, че към момента ваксинационните кампании, които имат за цел да обхванат голяма част от населението за кратък период от време са спрени на много места – кампаниите за ваксинация срещу морбили са спрени в 27 страни, а кампаниите за ваксинация срещу полиомиелит са спрени в 38 държави.

Миналата седмица на базата на данни от Университета „Джон Хопкинс”, УНИЦЕФ направи тревожна прогноза, че още по 6000 деца могат да умрат всеки ден от предотвратими причини през следващите 6 месеца, тъй като пандемията COVID-19 продължава да отслабва здравните системи и да нарушава нормалния ритъм на рутинните здравни услуги, сред които са и имунизациите.

В стремежа си да пречупят тази тревожна тенденция, УНИЦЕФ и СЗО обсъждат мерки, които ще бъдат представени след седмица по време на Глобалната среща на високо равнище за ваксините, която ще се проведе на 4 юни в Лондон.

По данни на СЗО от март 2020 г. рутинните детски имунизационни услуги са нарушени в световен мащаб, което е безпрецедентен срив от началото на разширените програми за имунизация (EPI) през 70-те години на миналия век. Повече от половината (53%) от 129 държави, в които се събират данни, съобщават за умерени до тежки прекъсвания или за пълно спиране на ваксинационните услуги през март-април 2020 г.

„Имунизацията е един от най-мощните и основни инструменти за превенция на заболяванията в историята на общественото здраве“, коментира по този повод д-р Тедрос Адханом Гебрейсус, генерален директор на СЗО. По думите му прекъсването на имунизационните програми заради пандемията COVID-19 заплашва да ни върне назад с десетилетия и да постави под въпрос успеха на ваксинопрофлактиката срещу заболявания като морбили.

От СЗО изразяват силно притеснение от факта, че по-нататъшното забавяне на ваксинационни програми може да се окаже фатално за разпространението на вече забравени инфекции като холера, коремен тиф, жълта треска, менингит, тетанус, полиомиелит и морбили.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles