10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Уролози искат НЗОК да плаща „Д’Винчи“ при карцином на простатата

Сн.: Специалисти изложиха проблемите пред журналисти

Специалисти от Българското урологично дружество поискаха Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да заплаща операциите с робота „Д’Винчи“, както и лапароскопиите при карцином на простатата. От там настояват и да се въведе скрининг, какъвто към момента няма.

„Към момента пациентите, които имат възможност трябва да платят за роботизираната хирургия 5 хил., а за безкръвната операция 2,5 хил лева. НЗОК следва да поеме и PSA изследванията за откриване на рак на простатата, за които сега хората плащат 18-20 лева“, заяви доц. Марин Георгиев. Той е завеждащ на Клиниката по урология в Александровска болница в София и председател на Българското урологично дружество. „Годишно у нас с такава онкологична локализация се откриват 2600 случая, операциите за същото време са между 500 и 600“, каза още доц. Георгиев.

Според изчисленията му, ако НЗОК поеме роботизираната или лапароскопската хирургия на случаите, всяка година ще са необходими не повече от 2,5 – 3 млн. лева.

Специалистът заяви, че българските мъже са лишени от възможността да бъдат оперирани със съвременните постижения на медицината. той посочи, че от тази година в САЩ роботизираната хирургия се смята за лабораторна процедура. След извършването й пациентът престоява в болницата само броени часове.

За разлика от тези методи, при отворените операции кръвозагубата е голяма – 3-5 литра, а възстановяването продължително.

В България преживяемостта с това заболяване е с 40% по-ниска.

Над 92 000 души в Европа губят битката с болестта всяка година, 2 млн. са с поставена диагноза, показват данни на Световната здравна организация.

Броят на новодиагностицираните пациенти в държавите от Стария континент е нараснал до 417 000. Всяка година в Европа умират над 92 хил. души от болестта. Годишните разходи за простатния карцином възлизат на 9 млрд. евро, като здравното обслужване възлиза на 5.8 млрд. евро, показват още данните.

Според Европейската асоциация по урология за скрининг и ранна диагностика ранното откриване на рака на простатата в комбинация със съвременните методи на лечение понижава раково обусловената смъртност до 20-30 на сто. Ранното откриване на заболяването, освен това ,намалява риска пациентът да се диагностицира в напреднал или метастатичен стадий, а PSA скринингът трябва да се прави при мъже на 40-45-годишна възраст, за да се определи рискът и да се адаптира по-нататъшно проследяване.

Ракът на простатата няма характерни симптоми, по които да се постави точна диагноза. Много често те се откриват при профилактични прегледи. Рискови фактори са възрастта, семейната история, етническата принадлежност, генетичните фактори и факторите от околната среда, както и тютюнопушенето и употребата на алкохол в големи количества.

Мъже, които имат първа степен роднини (брат или баща) с рак на простатата, са с два пъти по-голям риск от развитие на болестта. Освен това, честотата на рака на простатата ескалира драстично с увеличаване на възрастта.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles