15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Успешно трансплантираха сърце от прасе на човек

Американски хирурзи успешно трансплантираха за първи път генетично модифицирано сърце от прасе на човек, предадоха световните информационни агенции.

Пациентът е мъж на 57 години с тежко сърдечно заболяване, водещо до летален изход. Той е трансплантиран в университетската болница в Балтимор, щата Мериленд, на 7 януари. В голяма степен интервенцията е експериментална.Пациентът Дейвид Бенет, който е жител на Мериленд, се чувства добре три дни след операцията. Той ще бъде наблюдаван в следващите няколко седмици.
Мъжът е бил отхвърлен като неподходящ за обичайната сърдечна трансплантация във водещи клиники.

„Тази трансплантация на органи за първи път показа, че генетично модифицирано животинско сърце може да функционира като човешко, без да бъде незабавно отхвърлено“, се казва в съобщение, разпространено от лечебното заведение.

„Или щях да умра, или да се подложа на тази трансплантация. Искам да живея. Знам, че това е изстрел в тъмното, но е последният ми избор“, заявява пациентът ден преди операцията, цитиран в разпространено от болницата съобщение. Синът му разказа пред Асошиейтед прес, че баща му е бил напълно наясно, че това е единствената възможност да оцелее.

Специалистите казват, че има огромен недостиг на човешки органи, дарени за трансплантации, което принуди учените да се опитват да търсят възможности как да използват такива от животн

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles