10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Учени опровергаха вредата от белия хляб

Учени от израелския институт „Вайцман” опровергаха твърдението, че белият хляб е вреден, след като направиха прецизно и сравнително проучване как точно влияе той върху човешкия организъм и процесите в него. Освен това, те установили, че от него не се натрупват повече излишни килограми, отколкото от черния и този с много зърна, ако се яде в умерени количества. Под „умерени количества” лекарите – диетолози приемат дозата 250 гр дневно.  Най-доброто за вашата трапеза в АВАНТИ (виж ТУК).

За проучването си израелските учени работили с доброволци. Едната група от тях консумирали в продължение на две седмици бял, а другата – черен хляб в еднакви количества. Хората били от различни възрастови групи, като тези от всяка група били подбрани така, че да имат приблизително една и съща физическа активност.

След края на експеримента се оказало, че двата вида хляб са повлияли напълно еднакво на всички доброволци и почти не са оказали влияние върху обмена на веществата и микрофлората. Затова учените стигнали до извода, че черният и белият хляб могат да влияят на различните индивиди по различен начин в зависимост от механизма на разграждане на полизахаридите и въглехидратите. Те подчертават, че точно заради това различие преди диета е необходима консултация с диетолог.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles