26.3 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Учени от БАН и пациенти за хомеопатията

Учените от Българската академия на науките се обявиха срещу хомеопатията. Те настояват тя да не се изучава в медицинските и фармацевтичните факултети. Ето какво отговарят от Пациентските организации „Заедно с теб“. Това са Асоциация та за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”,

Алиансът на трансплантираните и оперираните, АТО „Бъдеще за всички” и

Асоциацията на пациентите със сърдечно-съдови заболявания.

Позиция

Относно: Кампания на академици, насочена срещу хомеопатията и нейното изучаване в Медицинските университети.

Академици призовават ректорите на медицинските университети веднага да преустановят обучението по тази дисциплина, тъй като „методът е лъженаучен и не лекува нито една болест“.

Пациентски организации „Заедно с теб“ осъждаме тази позиция на академиците, подписали писмото и кампанията, организирана от акад. Иван Юхновски.

Един от основните документи, на който акад. Юхновски (учен в областта на органичната химия, но без нужната компетентност в областта на медицината) се позовава на Декларацията на Научния консултативен съвет на европейските академии /EASAC/. В нея хомеопатията се определя като потенциално опасна главно по две причини – забавяне на първия контакт с лекар и последствията от това и лош контрол на качеството на приготвяните хомеопатични препарати.

Това е така, но в световен мащаб твърдението се отнася до едно течение – класическа хомеопатия, което се практикува и от нелекари, някои от които сами си приготвят лекарствата.

В България по закон само лекари могат да лекуват с хомеопатия, а в клиничната хомеопатия се използват хомеопатични продукти, които са произведени по всички правила на добрата производствена практика, регистрирани са като лекарствени продукти и се отпускат в аптеките.

Ако има нарушения в тези правила, очакваме институциите да предприемат нужните проверки.

На пациентите са известни редица изтъкнати и доказани български лекари, практикуващи клинична хомеопатия. Това са водещи специалисти, професори, доценти, анастезиолози, интернисти, пулмолози, педиатри и др. с доказан авторитет в традиционната медицина.

Осъждаме тази тенденционзна кампания, с неясни мотиви, защото тя очерня и тези лекари, положили хипократова клетва, спасяващи ежедневно животи, ползващи се с доверето на стотици хиляди пациенти.

Считаме, че академиците не осъзнават, че по този начин насаждат омраза у пациентите към уважавани и отговорни български лекари в тази и без това сложна обстановка в здравеопазването.

Като доказани и авторитетни учени очакваме от академиците да подпомагат институциите за стабилизирането на здравната системата, да подпомагат кампании като „Не на насилието над лекари“, а не да се подвеждат и рушат доверието пациент-лекар.

Към Пациентски организации „Заедно с теб“ всекидневно се обръщат благодарни пациенти, особено родители на малки деца, често боледуващи от респираторни заболявания, пили многократно антибиотици и стабилизирани трайно след лечение с хомеопатия. И това във времето когато СЗО и отговорните български лекари алармират за заплашващата ни антибиотична резистентност.

Кого плаши хомеопатията?

Във всеки случай, не нас, пациентите.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles