7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Учени: COVID-19 поразява кожата след оздравяването

„COVID-19 поразява кожата месец след оздравяването са установили италиански учени от болницата „Сан Матео” в Павия, близо до Милано (Италия)”, съобщи началникът на оперативния щаб ген.-майор  проф. Венцислав Мутафчийски по време на седмичния брифинг.

След задълбочено изследване, което е включвало и биопсии на сърца (у нас не се прави, рядка практика е) са обяснили, че дерматологичните пролеми са в резултат на увредената ендотела. Така се нарича най-вътрешната тъкан на кръвоносните съдове, които се оказва, че коронавирусът успява да достигне и засегне. Той уврежда още  белите дробове,  сърдечния мускул и редица други органи. Преболедуването на  COVID-19 съкращава живота на мъжете средно с 13, а на жените – с 11 години, са оповестили още италианските учени от болницата „Сан Матео”.

„Преди броени дни специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) са били на посещение там, предстои двете лечебни заведения да подпишат договор за обмяна на технология и идеи, каза още ген.-майор проф. Мутафчийски. 

Имунохематолозите в „Сан Матео“ са изяснили цялата концепция за лечение с плазма. Те използват прясно замразена плазма и правят количествен анализ на нивото на антителата. Лекарите в италианската болница са отчели, че при преболедували най-голяма наситеност на антитела има до месец след заболяването. До третия месец има рязък спад на антителата, тази плазма вече не може да се води хиперимунна и те на я използват.

Това е и в унисон с повечето твърдения на учени, че има спад на антителата и че имунитетът е възможно да бъде краткотраен. Във ВМА вече започват да работят по някои от протоколите на „Сан. Матео“. В тази болница има над 5 хиляди дози със замразена хиперимунна плазма”, посочи още ген. Мутафчийски и припомни, че 7 пациенти във ВМА са се повлияли добре след преливане на кръвна плазма.

У нас скоро ще заработи център, в който ще се събира плазма от преболедували коронавируса пациенти с изграден имунитет. Тя ще се обработва и предоставя за преливане на болни в тежко и среднотежко състояние. Към момента се уточнява въпросът за оборудването и финансирането на центъра. Оздравели от COVID-19 вече са заявили желание да бъдат доброволни дарители на плазма.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles