18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Фануропита (Владишка пита) – средиземноморски постен десерт

Фануропита или още Владишка пита е приятен постен десерт от Средиземноморието.

Той е напълно подходящ както за постещи, така и за вегани, тъй като в него няма никакви животински продукти. Впрочем, това съвсем не е за сметка на вкуса му. Напротив, специфичните източни подправки, сушените плодове и ядките му придават изтънченост и  го правят подходящ както за закуска, така и за апетитно допълнение към кафето и чая. Продукти с високо качество за вашата трапеза в магазини АВАНТИ (виж ТУК).

Продукти: прясно изцеден сок от портокари – 300 млл, настърганата кора на един портокал, захар – 220 гр., зехтин или олио – 250 млл, брашно – 400 г. , смлени орехи – 125 г.,  черни стафиди – 125 г.,  карамфил на прах – ¼ чаена лъжичка, канела – 1 чаена лъжичка, бакпулвер – 15 г, коняк – 1 супена лъжица, сусам или пудра захар (орехи) за поръсване.

Приготвяне:

Смесват се зехтина (олиото) със захарта, разбъркват се с миксер. Прибавят се канелата, карамфилът, орехите, настърганата кора от портокал и сока,  брашното с бакпулвера. Добавят се стафидите, разбърква се с лъжица, рибавя се коняка, пак се разбърква. Сместа се изсипва  във форма, намазана с олио и посипана с брашно. Поръсва се със сусамови семена.

Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор за 10 минути,  допича се на 180 градуса с вентилатор за още 30 минути (до златисто). След изстиване се премества в поднос. Ако фануропитата не е поръсена със сумам, може да се поръси с пудра захар или счукани орехи след изпичането и охлаждането.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles