5.8 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Ферма на балкона

Да се наслаждават на зеленчуци, подправки и всякакви ядливи растения могат и градските жители, които живеят в апартаменти. Достатъчно е те да си направят мини ферма на закрития балкон или на перваза на прозореца.

Какво е необходимо за нея?

Най-напред да изберете съда,  в който ще отглеждате вашите растения. Можете да ползвате глинени саксии или сандъчета за цветя. Можете и да си сковете сандък специално за вашите култури в градски условия.

Когато купувате семената или разсад, трябва да се поинтересувате кой сорт се адаптира най-лесно към градски условия. Най-непретенциозни са зелените подправки. Можете да отглеждате копър, магданоз, босилек, киселец, мента, спанак. Зеленините са много полезни, тъй като съдържат много витамини така неоходими ни за зимата.

Растенията обаче имат своите особености.

Копърът. Преди да го засадите накиснете семената му във вода докато набъбнат и прокарат. Водата трябва да се сменя от време навреме. Когато го засадите, помнете, че той обича светлината и свежия въздух. Ако е топло, поливайте го по-често.

Магданозът. Семената му също трябва да бъдат намокрени и изчакани да прокарат преди засаждане. Когато покарат и прорасляците станат повече, трябва да се разредят. Това растение обича сянката и влагата.

Босилекът. Тази трева обича обогатените почви, топлото и светлото. Поливането й трябва да е с мярка, а почвата да се разрохква периодично.
Когато се говори за миниферма на балкона, някои си представят не зеленина, а ягодови насаждения, домати или чушки. Тези култури са по-сложни за отглеждане, но не е невъзможно. Просто, човек трябва да се съобразява с техните особености. Пиперът, например, е най-издръжлив при отглеждане в градски условия. Разлчните сортове обаче не бива да се засаждат в непосредствена близост, за да не се опрашват и вместо люти чушлета да получим сладки.

Доматите виреят идеално в градски условия. Вярно, по-добре да изберем от сорта чери, като засадим коренчетата в неголеми сандъчета или саксии.

Не лош избор са и патладжаните, но от нискораслите сортове, наричани мини патладжани. Семена за тях се продават в агромагазините. Те следва да се отглеждат на южен балкон или прозорец, тъй като обичат светлината топлото и обилно поливане и пръскането с вода.

Краставиците са много топлолюбиви. Подходящ е сортът корнишони. Те трябва да се поливат чест и обилно.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles