9.6 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Филбертини – рождественските лешникови сладки

Филбертините са традиционниорехови топчета  за Рождество Христово от Северна Италия, Швейцария, и някои части на Франция. В сравнение с останалите коледни сладки, те се приготвят много по-лесно, но това не е за сметка на вкуса= Премуществото им пред курабиите е , че те могат да бъдат омесени буквално в навечерието на празника – не се налага да изсъхнат, за да бъдат рисувани и украсявани. 

Продукти: лешник (орехи или др. ядки) – 70 г, краве масло – 50 г, яйца – 1 брой, захар – 50 г, ванилия – 2 пакетчета, брашно – 100 г,  бакпулвер  – ¼ чаена лъжичка, сол – щипка, кардамон – на вкус.

Приготвяне: Лешниците се смилат в блендера. Половината от тях се заделят. Захарта и ванилията се прибавят към тях, сухата смес се разбърква. Добавят  се солта и кардамонът, разбърква се.

Смлените лешници, заедно със захарта, се изсипват в купа. Добавя се нарязаното на кубчета краве масло, което е престояло около половин час на стайна температура.  Разбърква се или се меси до еднородна маса. Прибавя се жълтъкът от яйцето. Разбърква се. Брашното и бакпулверът се и изсипват бавно, равномерно и внимателно,  замесва се  тесто. После то се увива в найлон и престоява в хладилника един час.

Половината количество смлени лешници се изсипват в чиния. От тестото се оформят топчета колкото орех и се овалват в чинията със смлените лешници.

Тавата се застила с хартия за печене. Не е необходимо да се маже  с масло.  Оформените сладки се поставят върху хартията, пече се в нагрята фурна до 180 градуса. Филбертините се пекат 15-20 минути, докато придобият златист цвят.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles