-0.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Французин завеща пари на 50-те котки в Ермитажа

 

Париж/Санкт Петербург. Щедър френски филантроп завеща определена сума пари на много необичайни наследници – котки, живеещи в мазето на Държавния Ермитаж в Русия, предаде CNN. Размерът на сумата, както и името на дарителя, според волята му, не се уточняват.
Този музей (или би трябвало да се нарича мяузей?) е дом на около 50 котки. В сградите му,  включително Зимния дворец, се помещават три милиона произведения на изкуството, антики и скулптури. Според служителите мястото е било дом на котки от времето на императрица Елисавета, управлявала от 1741 до 1761 година.
Според руската държавна агенция РИА Новости основателят на Ермитажа Екатерина II е дала на котките статут на пазители на художествени галерии. Четириногите били държани в Ермитажа, за да унищожават гризачите.
Сега доброволци и музейни служители се грижат за тях и те живеят от дарения. Според информация от музея животните имат своя пералня и се наблюдават от местен ветеринарен лекар. Директорът на музея Михаил Пьотровски заяви на пресконференция по-рано този месец, че неназованият френски филантроп е бил толкова очарован от животните, че им е оставил „малка сума“ пари в завещанието си.
„Нашият френски приятел извърши много добро дело: това е брилянтен PR както за котките, така и за благотворителността. Сумата не е много голяма, но е много важно, когато човек напише завещание, когато френски адвокати се свържат с нас и това не е толкова просто, но всичко това е много интересно, нали?“ – той каза. „Какъв прекрасен знак на внимание от Франция“, добави директорът. Според Пьотровски средствата вероятно ще бъдат използвани за ремонт на мазетата на музея, където живеят котките. „Мисля, че котките ще изразят волята си – нашите колеги са се научили да общуват перфектно с тях и да разбират техния език“, каза той.
Разбира се, безименният благодетел не е единственият човек, попаднал под чара на котките. Според Пьотровски бившият президент на Руската академия на науките Владимир Фортов е бил „постоянен приятел“ на котките от Ермитажа. Фортов, който почина миналия месец, от време на време е ходил в музея, за да остави пари за животните.
Тази година над 800 души дариха картини и снимки на котки на музея за Деня на Ермитажната котка.

Следвай ме – Хоби / Шоу

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles