19 C
София
неделя, септември 8, 2024
spot_img

Френската кухня – №1 в света

Крал Луи XV пръв сготвил прочуната лучена супа, монаси открили вкуса на жабешките бутчета, тъй като им било забранено да ядат месо

„Следвай ме“ започва своята поредица „Вкусно през морета и океани“. В нея ще ви разказваме за различни чуждоземски кухни и ще ви даваме рецепти. Ще ви запознаваме и с интересни личности, изкушени от кулинарията и техните ястия. Бъдете с „Вкусно през морета и океани“.

Френска кухня е прилагателно, говорещо за изтънченост на ястията, за висш пилотаж в кулинарията или, както е модерно сега да се казва, гурме.

Аванти

Едва ли има друго страна по света, където приготвянето на яденето и експериментирането с вкусовете да са издигнати в култ.  От най-претенциозния мастер-шеф в кухнята до най-обикновената селска домакиня могат да ви направят такъв шедьовър, че ще запомните вкуса му за цял живот. Готвенето за французите не е неизбежна шетня около тенджерите и тавите, а е истинско изкуство.

Затова и те са оставили на поколенията неповторими ястия, които вече са превзели цял свят. Пак на тях се дължи и традицията така претенциозно сега да подбираме вината и сиренето. Най-доброто за вашата трапеза, с отлично качество и на изгодни цени можете да намерите във веригата магазини „АВАНТИ“ (Виж ТУК).

Какво я отличава от другите

Това е не е само вкусно приготвеното блюдо, но и изисканото сервиране. Колкото и завързано да е основното ястието, готвачите ползват пределно простички продукти, каквито съществуват във всяка една страна. Това са различни видове сирене, сметана и масло. Широко застъпени са птичите меса – пуешко, патешко и кокоше.

Картофите също присъстват под различни форми. Ще се изненадате, но макар и изтънчено приготвени, в храните много се използва чесънът. Сосовете са другата отличителна черта на френската кухня. Приготвят ги с много масло, сметана, вино и брашно, като например прочутият сос бешамел. Колкото и да са вкусни обаче те не са за хора, привърженици на здравословното хранене. Типичното хранене на французина започва с ордьовър, който може да бъде и топъл. След него се поднася супата. Следват основното ястие със салатата. Накрая идва сиренето и десертът. През цялото време на масата обаче присъства виното.

Необичайните специалитети

Мнозина смятат, че жабешките бутчета са откритие на италианците, но грешат. Те са се настанили на трапезата чрез френската кухня. Наричат ги сuisses de grenouilles и са деликатес. Смята се, че те са скокнали сред другите вкуснотии на масата през XII век. Първи започнали да ги ползват монаси, на които им било забранено да консумират месо. Те приели, че жабите са риби и започнали да се хранят с тях.

Пак във Франция широко са застъпени и охлювите, които по правило се консумират с много лук, ако е възможно пак с чесън, магданоз или копър. И, разбира се, с чаша вино. Класика във френската кухня е лучената супа. Лукът в нея е карамелизиран, а бульонът е телешки. Поднася се гореща с настъргано сирене, което леко се разтопява от високата температура. Посипва се и с крутони.

Една легенда разказва, че пръв приготвил лучена супа лично крал Луи XV. Велчеството съвсем нямало кулинарни увлечения. Просто, нуждата го принудила. По време на лов той и останалите ловци замръкнали в една хижа. Оказало се, че в нея няма нищо друго за ядене, освен лук, масло и шампанско. Кралят смесил всичко това, сварил го и се получила първата френска лучена супа. Пастетът от гъши дроб е другият деликатест с родина Франция. Наричат го фоа гра. Може да се приготви и от дроб на пуйка. Вкусът е мазен, но независимо от това, французите го сервират със свински пържоли.

Пак тяхна заслуга са редица вкусни сладкиши, като еклерът, кроасаните, френската селска торта и макароните.

Каквото и да решите да приготвите от тези ястия, не забравяйте да добавите на масата и чаша хубаво вино, а защо не и цяла бутилка?! Без него кухнята ви няма да е френска.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles