13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Френска крем супа от тиква

Тя е подходяща за основа на всяко второ блюдо, вкусна е, приготвя се бързо и е ниско бюджетна

Традиционно тиквата в България се консумира в така вкусния тиквеник или печена. От нея обаче може да бъде приготвена неповторима крем супа по френски. За направата й не се изисква много време.

Вкусно с АВАНТИ (ТУК)

Освен това, това първо блюдо е и ниско бюджетно. То е подходяща основа за всяко второ ястие. И не забравяйте сега, когато температурите паднаха, а снегът заваля, да сервирате на трапезата чаша червено вино. Всичко необходимо за вашата трапеза можете да намерите в магазини АВАНТИ (виж ТУК).

Продукти: Около 550 г тиква, картофи – 2 броя със средна големина, целина – 50 г, чесън – 2 скилидки, черен пипер смлян – ½ до 1 чаена лъжичка (количеството според вкуса), кромид лук – 1 глава, сметана – 200 мл, прясно мляк – 50 мл, пилешки бульон (прясно сварен или полуфабрикат от кубче ли на прах) – 400 млл, настъргано индийско орехче – 2-3 щипки, настърган джинджифил – 10 г, сол – на вкус, зехтин – 2 супени лъжиц, масло – 20 г, копър – на вкус, счукани орехи или други ядки – на вкус по избор и количество, кротони – количество според вкуса.

Зимно изкушение от тиква, неустоимо е

Приготвяне: Картофите и тиквата се обелват, нарязват се на кубчета. Целината се нарязва още по-ситно, а джинджифилът се настъргва. Чесънът се смачква, кромидът се нарязва на много ситно. В тенджера се наливат зехтинът и маслото, загряват се на котлона, докато маслото се разтопи. Слагат се горните зеленчуци. Разбъркват се и се задушават 5 минути. Налива се бульонът, колкото да покрие зеленчуците. Изчаква се да заври и температурата на котлона се намалява. Оставя се супата да ври около половин час на умерен огън. Сваля се от огъна и се пасира. Добавят се подправките. Връща се на котлона, като се прибавят млякото и сметаната. Щом кипне отново, се сваля от котлона.

Преди сервиране се добавя ситно нарязаният копър, кротони и смлени ядки по избор.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles