19.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Фурмите са важен източник на енергия! Рецепта -Лесни хапки

Думата фурма идва от персийски през турското hurma. Плодовете са с дължина 4-8 см. Известни са над 1500 разновидности. С узряването си фурмите губят влагата си и стават сладки. Пресните фурми имат силен аромат, но са по-малко сладки. След изсушаване в тях има 10 пъти повече протеини, мазнини и въглехидрати.

Фурмите са важен източник на енергия и в това отношение превъзхождат всички останали плодове. Но има и друго — в плодовете на финиковата палма се съдържат абсолютно всички витамини, с изключение на витамин Е. В състава им участват и много минерали и микроелементи като фосфор, калций, магнезий, танин, желязо, йод, цинк, мед и др., както и цели 23 незаменими аминокиселини, които отсъстват в повечето плодове.

Във фурмите има комплекс от витамини, които укрепват имунитета и повишават издръжливостта на организма. Освен всичко това тези „вълшебни“ плодове на пустинята съдържат активни антиоксиданти.

Заради значителните количествата на захар и фруктоза (около 75% — най-висок процент в сравнение с останалите плодове), те осигуряват на тялото много енергия. Това ги прави и незаменим помощник в битката с килограмите, нормализирането на нивата на кръвната захар, като наред с това те могат значително да намалят риска от диабет.

Според диетолозите 10 фурми на ден са напълно достатъчни, за да осигурят на организма необходимите количества магнезий, мед и сяра за деня, 1/2 от дневната норма желязо и 1/4 от необходимия калций.

Плодовете на финиковата палма не само намаляват нивото на вредния холестерол, но същ така могат да го променят.

В 5 големи фурми се съдържат 18% от нужните фибри за деня. Ако ежедневно приемате това количество фурми, ще подобрите метаболизма си и ще пречистите тялото си от токсини и шлаки.

Освен това фурмите съдържат много витамини, особено витамини В5 и В6, витамин А.

Фолиевата киселина, която също присъства в състава на фурмите, е полезна за бременните жени, тъй като участва в образуването на нервната система на ембриона.

Плодовете съдържат и никотинова киселина, която осигурява жизнена активност на клетките, подобрява концентрацията и паметта.

Доказано е, че фурмите съдържат рекордно количество полифеноли, които играят важна роля в превенцията и лечението на заболявания като рак, остеопороза и сърдечносъдови болести.

Фурмите са особено полезни за бременните жени. Те засилват защитните сили на организма, имат тонизиращ ефект и поддържат минералния баланс. Добре се повлияват обменни заболявания, особено при нарушени функции на щитовидната жлеза, поради високото съдържание на йод във фурмите. При повишена киселинност на стомашния сок фурмите също са полезни. Този вкусен източен плод е мощно средство за превенция на заболявания на сърдечносъдови и чернодробни заболявания.

Предлагаме ви да опитате нашето предложение за лесни хапки с фурми.

Тези хапки са с много аромати и взаимно допълващи се вкусове; удобни за взимане с ръце. Съчетаващи се с вино и с уиски.

Необходими продукти:

  • 30 фурми
  • 500 г бекон на резени
  • 90 г козе сирене

Начин на приготвяне:

Разполовете фурмите на две по дължина и отстранете костилките. Напълнете всяка фурма с ½ ч.л. козе сирене Увийте всяка фурма с лентичка бекон и закрепете с клечка за зъби. Печете върху намазнена хартия за печене около 20 минути на 200°C. Предварително загрейте фурната до 200°C.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles