12.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Хачапури със сирене

Хачапурите са традиционно тестено изделие от грузинската кухня. Тестото може да бъде напълнено със сирене, кашкавал или месо. Ако то бъде замесено  по традиционната рецепта, задължително трябва да е с мая. В плънката може да се прибави извара и всякакви зелени подправки. Самото тестено изделие може да бъде оформено като лодка, в която е плънката, завито по подобие на кифла, сгънато като плик с плънка в средата и всякакви други форми според фантазията на домакинята.

Вариантите за приготвяне на хачапури са много. „Следвай ме” ви предлага един от най-разпространените, но и най-вкусните.   Впрочем, хачапурите са отлична закуска както за деца, така и за възрастни. Те са вкусни топли, но запазват вкуса си и студени, което ги прави походящи за екскурзии и пътувания.

Продукти:  Твърдо бяло сирене или по-твърд кашкавал – 470 г, брашно – 440 г, вода – 250 мл, сол – 1 чаена лъжичка, яйца – 3 броя, маргарин или масло – 370 – 375 г. , мая – 1 – 1,5 супена лъжица мая.

Приготвяне: Брашното се пресява задължително. Маргаринът или маслото се разтопяват и се прибавят към брашното. Добавя се солта, водата и разтворената мая, и се разбърква. Омесва се тесто, което престоява половин час в хладилника. След това го разточете с точилка. Намажете с масло получената тестена кора, сгънете като плик и пак разточете.  Трябва да се получи дълга кора с ширина приблизително 25 см и дебелина 1 см. Загърнете краищата навътре по подобието на пощенски плик. Сложете заготовката в хладилника за още половин час.

Разточете тестото отново. Охладете отново за четвърт час в хладилника. Докато то си почива на студено, настържете сиренето или твърдия кашкавал, разбийте две яйца и ги прибавете в сиренето (кашкавала). След последното престояване на тестото на хлад, го разточете отново и нарежете на квадрати със страни  около 12 см. В средата на всеки квадрат сложете от сиреневата плънка, прегънете и защипете като триъгълниче. Сложете хачапурите в тава, намазана с мазнина. Разбийте третото яйце и с четчица намажете всяка хачапура. Печете на 180 градуса.

 

 

Магазини с отлично качество до вас (ТУК)

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles