20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Хитри трикове за събиране на семена от доматите

Пет грешки, които допускат начинаещите градинари

Получаването на семенен материал не бива да става от всяко растение в градината, защото може да се окаже, че няма да даде добра реколта. Предварително е необходимо да се набележат едно – две от най-плодовитите, като грижите за тях трябва да са изрядни. За събирането на семенцата подходящи са плодовете от 2-3-та чепка, ако са от оранжерия и от най-долната, ако са от градината. Доматите, сформирани по-късно, т.е. на по-горна клонка (ако растат на открито) ще дадат по-дребни плодове от семките впоследствие. Преди да започнете да ги събирате, вижте кои са най-честите грешки, които се допускат:

= Неопитните градинари смятат, че от хибридите ще дадат същите плодове, но това е невъзможно.

= Любителите взимат плодът, който им харесва най-много, но забравят, че пчелите също участват в кръстосването. Затова вземете доматът за семки, който е на най-ниското клонче. Така ще избегнете опасността от евентуално опрашване, което хвъркатите правят най-вече по по-горните цветове.

= Мнозина взимат за себе най-едрият домат, но не се замислят, че размерът може да не е типичен за дадения сорт и да се е получил по стечение на обстоятелствата.

= Любителите на експериментите взимат домати с нетипична за сорта форма. Ако типичната е кръгла, не взимайте конусовиден или с друга форма плод. Причината е, че той се е получил в резултат на кръстосано опрашване. За семена трябва да се използват доматите, които имат ярко изразени типични признаци за дадения сорт: големина, форма на плода, цвят.

= Не се изкушавайте да взимате презрели плодове. Семената им могат да прорастнат през зимата и да останете без материал за посев през пролетта.

Плодовете за семена се откъсват преди да са узрели напълно и се оставят на топло място, за да доузреят. Когато те вече са готови, се измиват и разрязват наполовина. С леко стискане мекостта със сока се отделя в стъклен буркан. В обвивката на семенцата се съдържат вещества, които възпрепятстват тяхното прорастване вътре в плода (инхибитори). Тя се разрушава в процеса на ферментация. Бурканът с меката част на доматите се покрива с марля и се оставя на тъмно място за 2-3 дни, докато пусне собствен сок. Вода не трябва да се прибавя. Във водата семената погиват. Когато на повърхността на съдържимото се появят мехурчета, сокът започне да изсветлява, а семената се спускат на дъното, процесът на събиране е завършен. Сега е време да отделите семенцата. Важно е този момент да не се пропуска. В противен случай те, освободени от защитната обвивка, могат да започнат да прорастват в буркана. Вдигналата се над тях маса се излиза внимателно. Добавя се чиста вода, бурканът се разклаща, мътната течност пак се излива. Това се повтаря няколко пъти, като се внимава в мивката да не отидат и семената. Сега трябва да се отделят зрелите от недозрелите. За целта на 1 чаша вода се слача половин чаена лъжичка готварска сол и се разбърква. Семената се слагат в разтвора и се разклаща. Пълноценните се спускат на дъното, празните изплуват. Негодните се изливат. Останалите семена се измиват и отцеждат на кухненска хартия. След това се изсипват върху хартия на тънки слоеве и се сушат няколко дни, като от време навреме се преобръщат.

Добре събраните и годни семена могат да се съхраняват 5- 9 години, но е желателно да ги използвате не повече 4 години.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles