10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Хлебарки пренасят 2 щама на полиомиелит

Как се прави безотказен капан за тях от боракс и нишесте?

Хлебарките, този досаден древен вид членестоноги имат способността да оцеляват при тежки условия. Освен крайно неприятният им вид, те могат да са източник на изключително опасни заболявания. Например, преносители са на два щама полиомиелит, глисти, 17 вида гъбични заболявания, 32 вида опасни за човека бактерии. Върху тях паразитират кърлежи, които с успех се прехвърлят върху човека.

Прегладнелите хлебарки са способни да нападат хората и да се хранят от тях. На практика, те не причиняват болезнено усещане, но внасят в организма инфекции и самите те се явяват алергени. Учени са установили, че една от алергиите, за които те са отговорни, може да предизвика тежка астма.

В борбата си с този вид човекът всякога търпи неуспех, но понякога макар и за кратко побеждава.

За да не се появяват хлебарки вкъщи основното правило е да не се оставят храни на открито, както и да се запушат възможно най-плътно всички подстъпи към канализацията.

Освен препаратите за борба с тях могат да се приготвят и няколко своеобразни капани и спооби за унищожаването им.

Домашно приготвена отрова

За направата й са необходими 200 г боракс, по 60 г нишесте и ванилена захар. Замесва се до лепкава контистенция, от която се оформят топчета. Разполагат се на местата, откъдето обичайно излизат хлебарките.

Може да се смесят и 3 части боракс с 1 част захар и 1 част нишесте, а после със сместта да се посолят местата, откъдето те излизат и пътят им.  

Домашно приготвен капан

За него е необходим един буркан от половин литър. Стените му отвътре се намазват с олио, а на дъното се слага примамка сладко, мед или нещо друго. До буркана трябва да се сложи висок, колкото него предмет, по който хлебарките да допълзят до гърлото му. Подмамени от стръвта на дъното, те попадат вътре, а омазнените стени не им позволяват да изпълзят обратно.

Капан се приготвя и от двустранна лепенка. Тя се залепва върху картонена или друга лента. В центъра се поставя примамка, например капчица сладко. По пътя към нея хлебарката просто залепва. Колкото повече имате такива капани, толкова повече от тях ще уловите. Наслука!

Нишадъреният спирт е много добър съюзник в борбата с тях. Достатъчно е да добавите 1 чаена лъжичка от него в разтвора с препарат, с който миете пода. Това вещество не убива хлебарките, но ги прогонва.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles