20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Хлябът с 0% ДДС от 1 юли

ДДС върху хляба става 0% от 1 юли, което според производителите на насъщния ще доведе до намаление на цената с 20%, колкото е размерът и на данъка. Това решиха вчера депутатите при гласуване на актуализацията на бюджета на второ четене в комисията по бюджет и финанси.

По време на заседанието бяха отхвърлени предложенията, внесени преди второто четене за намаление на ДДС върху брашното на 0%, както и върху олио, плодове и зеленчуци на 9%. Според вицепремиера и министър на финансите в оставка Асен Василев прилагането на такава мярка ще струва на бюджета 100 млн. лева и предложението не беше подкрепено и от Министерството на финансите. Беше отхвърлено и предложението за намаляване на ДДС върху месо и мляко и други продукти от животински произход. Аргументите на МФ са, че това ще струва близо 800 млн. лева на бюджета за една година. Също така не бе прието предложението на ГЕРБ за запазване на намалено ДДС за заведенията.

Приходи

При гласуването на приходите в законопроекта беше прието и предложението на депутата от ИТН и председател на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански за увеличение на приходите от данък добавена стойност със 760 млн. лева. Вносителят бе заложил приходи от данъка 15,260 млрд. лева, но след увеличението те ще стигнат близо 16 млрд. лв. Според Асен Василев е цинизъм да се залагат повече приходи, след като беше отхвърлено предложението за увеличение на акцизите върху тютюневите изделия. Това е залагане на несъществуващи приходи, които да бъдат използвани за реални разходи, коментира вицепремиерът в оставка.

Църкви

Депутатите приеха на второ четене отпускане на 5 млн. лева за подпомагане на Българската православна църква, както и 800 000 лева за мюсюлманското вероизповедание. Също така държавата ще отпусне 100 000 лева за изграждане на българска православна църква в Кипър. Отхвърлено беше предложението за увеличение на заплатите в Българската агенция за безопасност на храните, Изпълнителна агенция по горите и Агенцията за борба с градушките, както и за сектор рибарство и аквакултури с 20%. Комисията прие и да се отпуснат 5,5 млн. лева за увеличение на възнагражденията в Селскостопанската академия.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles