5.8 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Холокостът и неговите жертви

27 януари е Международният ден за възпоменание на неговите жертви, те са общо 170 млн., като от тях 6 млн. са евреи

27 януари е Международният ден за възпоменание на Холокоста и неговите жертви.

На тази дата през 1945 г. са освободени оцелелите лагерници в нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау.

Загиналите в газовите камери, пребити или починали в резултат на изнурителен труд и системно недояждане са общо 170 млн., като от тях 6 млн. са евреи.

Днес, в деня на Холокоста една покътителна снимка обиколи социалните мрежи, за да напомни на света за трагедията, наречена предумишлена смърт, за унищожението на човек от човека.

Да напомни за един режим, който не бива да бъде допускан отново. На фотографията е четиригодишният Ищван Райнер в лагерна униформа, с билет и перфоратор в ръце, няколко седмици преди да бъде убит в Аушвиц.

Ищван Райнер е роден през 1940 г. в Мишколц, Унгария. Родителите му са евреи, но майка му приема християнството – протестантството и Ищван никога не е бил повлиян от еврейските обичаи.

Независимо от това родителите му и Ищван са настанени в еврейското гето в Мишколц.

Не след дълго ги отвеждат в Аушвиц- Биркенау. Още на полето Ищван е отделен от майка си и за него се грижи баба му. Малко след като пристигат в лагера двамата са отведени в газовите камери.

Снимката е дарена на Мемориалния музей на Холокоста в САЩ от оцелелия полубрат на Ищван Янош (Джон) Ковaч.

Това е историята на краткия живот на едно четиригодишно дете.

За периода 1941-1945 година в концлагерите с цел етническо прочистване за прибрани не само евреи, но и цигани, хомосексуалисти, инвалиди, масони, съветски военнопленници, политически затворници.

Много изследователи не включват тези групи в определението за Холокоста и го определят само като геноцид спрямо евреите (Хана Прайс и др.), или както нацистите го наричат „окончателно решение на еврейския въпрос“ („Die Endlösung der Judenfrage“).

Истинността на доказателствата за Холокоста, както и най-често соченият брой на жертвите – шест милиона, системата на масови екзекуции с газови камери и т.н. се оспорват от някои историци и публични личности, известни като „историци-ревизионисти“.

В редица европейски страни, предимно тежко засегнати от идеологията на националсоциализма като Германия, Австрия, Франция и др. отричането на Холокоста се счита за престъпление.

Например в Германия, която е най-засегната от нацизма, отричането на Холокоста се преследва от Закона за публичното одобряване, отричане или омаловажаване на действията на националсоциалистическия режим.

Терминът Холокост идва от гръцки език и означава животинско жертвоприношение, предлагано на боговете, при което holos (цялото животно) изгаря напълно (kaustos).

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles