8.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Храмът е домът на Бога

На празника Рождество Христово, наричан по народному Коледа, мнозина ще заведат децата си за пръв път на църква или само дори ще влязат в храма, за да запалят свещичка. За да не изпадате в конфузна ситуация някоя благочестива баба да Ви нахока, че разказвате на детето си за църковните традиции по време на литургията, можете предварително да му разясните къде отивате и какво се прави в храма. „Следвай ме” Ви предоставя кратък текст, подходящ за Вашите деца, които за пръв път ще влязат в черква. Светли и радостни да са Рождественските празници за Вас и Вашите семейства!

На Рождество Христово хората отиват на Света литургия в храма. Някои от вас, вероятно, за пръв път ще влязат в него по време на коледните и новогодишните празници. Други вече са ходили на църква и знаят, какво се прави там.

Храмът е особено място, в него атмосферата, особено на празник е много тържествена. Това е специално място, където хората се молят заедно.

Църковните служители го наричат Дом Божий. Независимо, че там служат свещеници, хората също участват мислено в това, което се случва, като отправят молитви към Бога за това, от което имат нужда. Духовниците там всякога се молят за здравето и щастието на присъстващите и на всички православни християни на земята, и за прощаване на греховете на починалите, чиито души обаче са живи.

При влизане и при излизане от храма християните се прекръстват три пъти. Прекръстват се още преди и след молитва. Самата молитва може да бъде изречена на глас, но може и да бъде казана и на ум. В нея ние се молим  за здраве – нашето и на нашите близки, и само за добри неща. Бог всякога изпълнява нашите молитви, ако това, което искаме няма да ни навреди.

Прекръстването,  наричано на църковен език осеняване с кръстно знамение, свидетелства за нашата вяра в Иисус Христос. То ни пази от зло. Затова, когато човек е в опасност или чувства, че приближава беда, се прекръства.

Като склоняваме глава и се поклоняваме по време на молитвата в храма, ние изразяваме своето послушание и покорност към Бога.

Когато се прекръстваме, събираме палеца, показалеца и третия пръст на дясната ръка. Те символизират Пресветата Троица: Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух. Двата пръста (безименния и кутрето) показват двете естества (природи) в Иисус Христос: Божието и човешкото.

Когато се прекръстваме, най-напред докосваме средата на челото със свитите три пръста, след това долната част на гърдите, а после дясното и лявото рамо. По време на самото кръстно знамение на глас или на ум изричаме:

  1. В името на Отца (докосваме челото)
  2. и Сина (долната част на гърдите)

3.и Светия (дясното рамо)

  1. Дух (лявото рамо)

5.Амин  произнасяме тази дума, която означава „да бъде така”, отпускаме ръка и скланяме глава

 

Следвай ме – Вяра

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles