20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Храните, които разкрасяват кожата. Кои са те?

Д-р Олга Середкина, диетолог

Грижата за съхраняване на младостта и здравето на кожата се изразява не само в правилното поддържане, но и в правилното хранене. Тъй като кожата е най-големия отделителен орган, всяко неблагопоучие в организма мигновено се отразява и на повърхността й. Ако употребявате продуктите правилно, нейният цвят, качество и тонус веднага ще се подобрят.

За доброто й състояние трябва да се приемат продукти, богати на големи количества витамини, антиоксиданти и микроелементи. Това са плодовете, зеленчуците, семената, сухите плодове, зелените растителни продукти – рукола, копър, магданоз, босилек, рибата и морските дарове.

Ако искате да изглеждате добре и да запазите възможно най-дълго време младият си вид, трябва да изключите от менюто си пушените меса и риба, маринованите, мазните и сладките продукти.

Колкото до месото, всеки решава сам. Ако можете спокойно да минете и без него, по-добре направете избора в полза на рибата и растителните белтъци. При правилно съчетание, те могат да ви заменят месните продукти. Ако не можете да си представите живота без месо на трапезата, то яжте пуешко, пилешко, агнешко и заешко.

Най-главното е, да не забравяте водата – 7-8 чаши на ден са необходими за правилния обмен на веществата и увлажняването на кожата.

Растителните масла и тези от ядки са изключително полезни за нея. За предпочитане са нерафинираните – те съдържат ненаситени мазнини, които влияят благоприятно на организма отвътре. Всеизвестни са изключителните свойтва на зехтина. Можете да разнообразявате употребата му с масло от синап, грозде, тиквени семки, лен и редица други, които вече се продават в биомагазините. Всички те доставят на организма ви, включително и на кожата витамини, микроелементи и минерали. Например, маслото от грозде съдържа хлорофил – вещество, което тонизира отлично кожата и активира процеса на зарастване на раните. Лененото масло пък, е с фитоестрогени, които играят голяма роля в поддържането на женското здраве.

Киселото мляко е идеален продукт за кожата, но трябва да сте сигурни, че то не съдържа консеванти. Ако в съдържанието на опаковката са посочени повече от три съставки, не го купувайте. Когато то е истинско, живите бактерии лактус бацилус булгарикус действат благотворно на стомашно – чревния тракт, прочистват организма от токсините, а с това подобряват и вида на кожата.

Морските продукти подпомагат вашата красота с мастната киселина омега 3, както и със съдържащия се в тях йод.

Зеленините, като рукола, магданоз, копър, целина, босилек и т.н. съдържат редица витамини, от които се нуждае вашето здраве. Затова всякога слагайте от тях в салатите и в основните блюда.

При салатите обаче има една особеност, когато готова салата престои, дори в хладилника, под въздействието на кислорода във въздуха, витамин С се разгражда и тя става безполезна за здравето. Същото се случва и когато, сте я нарязали в метален съд.

 

Следвай ме – Стил

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles