12.8 C
София
понеделник, септември 16, 2024
spot_img

Храни противопоказни с гъби

При консумацията на гъби трябва да се вземе под внимание тяхната хранителна съвместимост с други храни, за да се избегнат възможни негативни последици за здравето, казва диетологът Наталия Лазуренко.

Според нея гъбите не трябва да се комбинират с мляко, алкохол, кисело-млечни продукти и цитрусови плодове.

Диетологът отбеляза, че комбинирането на гъби с мляко може да причини храносмилателни разстройства. Млякото може да забави процеса на храносмилане на гъбите, казва Лазуренко. Тя подчерта, че някои хора могат да изпитат стомашен дискомфорт при едновременна консумация на гъби и пресни ферментирали млечни продукти като кисело мляко или кефир. Тази комбинация може да предизвика ферментация и образуване на газове в червата.

Но според нея приготвянето на сосове с млечни продукти или заквасена сметана, които са термично обработени, може да се прави. Нещо повече, гъби в сметанов сос са нещо, заради което можеш да си оближеш пръстите. Както и да бъдат приготвени те, разбира се спазвайки съветите на диетолога, те винаги са подходящи с чаша добре изстудено бяло вино или бира. Качествени стоки за Вашата трапеза на изгодни за Вас цени и с отлично качество – в магазини АВАНТИ (Виж ТУК).

Яденето на гъби с цитрусови плодове също може да причини храносмилателни проблеми при някои хора. Киселината, която се съдържа в цитрусовите плодове, може да раздразни стомашната лигавица, а самият продукт може да промени вкуса на гъбите, казва диетологът.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles