13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

„Хроники” – историята на света в рисунки и текст

„Хроники” –  историята на света в рисунки и текст на Петер Хус, която от броени дни е на българския пазар е книгата, която може да вдигне дори тийнейджър от компютъра. Преводът е на талантливата преводачка от нидерландски Анета Данчева – Манолова. „Хроники” – историята на света в рисунки и текст на Петер Хус, която от броени дни е на българския пазар е книгата, която може да вдигне дори тийнейджър от компютъра. Преводът е на талантливата преводачка от нидерландски Анета Данчева – Манолова. Следвай ме - КултураКолкото и невероятно да звучи, в 80-те богато илюстрирани страници и синтезиран език е предадена историята на планетата ни Земя от създаването й през развитието на обществата, цивилизациите с техния възход и падения, историята, като цяло, техническите и културни достижения до наши времена, дори до надникването на човечеството в открития Космос. „Хроники” е издание, за което с пълно основание може да се каже, че е своеобразна кратка енциклопедия на постигнатото от човечеството.„Хроники” – историята на света в рисунки и текст на Петер Хус, която от броени дни е на българския пазар е книгата, която може да вдигне дори тийнейджър от компютъра. Преводът е на талантливата преводачка от нидерландски Анета Данчева – Манолова. Следвай ме -Култура И макар, че книгата, която е дело на издателство „TIMELINES STORE”, по мнението на издателя, да е предназначена за възраст 8 + , тя е увлекателно четиво и за 18, че и за 80 плюс.

Не само илюстрациите, които сами по себе си, са  схематично-игриво поднесени на читателя, но и прекрасният текст към тях в превод от нидерландски на Анета Данчева – Манолова, улесняват възприемането на хроникьорски предадените моменти от развитието на човечеството и планетата Земя.

Разказите в картини и текст в „Хроники” повествуват  за велики цивилизации, за царе и рицари, открития и изобретения, преминава през войни и битки, описва живота в замъци, юрти и небостъргачи, потапя ни в океаните и ни отвежда в космоса. Книгата обхваща световната история от големия взрив до заплахите от изменението на климата. Не са пропуснати образи от въображението и митологията, а в най-новата история – филмови  легенди и персонажи.

Всяка сцена поставя глобалните събития в перспективата на пространството и времето, като задава паралели и връзки с прецизно подбрани детайли.

Авторът и илюстраторът на „Хроники” Петер Хус живее в Белгия, където работи като илюстратор на свободна практика. Той е завършил анимация в Кралската академия за изящни изкуства в Гент, Белгия. „Хроники” – историята на света в рисунки и текст на Петер Хус, която от броени дни е на българския пазар е книгата, която може да вдигне дори тийнейджър от компютъра. Преводът е на талантливата преводачка от нидерландски Анета Данчева – Манолова. Следвай ме - КултураВ CV-то си има 50 книги за деца, всички с изкючително ласкави отзиви от критиката, определени като най-добрите книги за деца. От тях „Хроники” държи най-високите класации:

– „The Listener” (Нова Зеландия), декември 2015 („”Хроники”)

– Най-добра книга за годината, The Sunday Times (Обединено кралство), декември 2015 („Хроники”)

–  Най-добър дизайн на холандска книга 2015 („Хроники”), Kröte des Monats (STUBE, Австрия), юли и август 2016

– Най-добрите 7 книги за млади читатели (Deutschlandfunk), юли 2016 г. („Хроники”)

 

Следвай ме – Култура

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles