18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Хрупкаво, по-хрупкаво – латкес

Неизменно лакомство са на еврейския празник на светлината Ханука

Всяка нация, всяка религия има и своята неповторима кухня. За евреите, които тези дни празнуват Ханука (виж ТУК) едно от ястията на празничната трапеза са латкес, наричани още латковки. Това са хрупкави пържени кюфтенца, някои ги оприличават на палачинки, но от настъргани картофи. Традиционно те са солени, но се срещат и сладки варианти. „Следвай ме” ви предлага две базови рецепти.

Вкусно с продуктите от АВАНТИ, ТУК

Първи вариант

Продукти:  картофи – 1 кг, 1 глава кромид лук, яйца – 3 броя, брашно – 5 супени лъжици, сол – една малка кафена лъжичка, олио за пържене. За поднасянето е необходима и сметана – 150 – 200 грама.

Приготвяне:  Обелените картофи се настъргват, както са сурови, на ренде. Посоляват се. Престояват няколко минути, най-добре в гевгир или ъд с дупки, за да се оттече сокът и се изтискват. Добавят се яйцата и брашното. Омесва се добре. По желание могат да се добавят подправки. Нагрява се олио в тиган. Пържат се, като в мазнината се сипва от сместа с лъжица по формата на малка питка или разлято кюфтенце. Като порумеене, се обръща. Поднасят се горещи, като се гарнират отгоре с по лъжичка сметана или се поливат със зехтин.

Втори вариант

Продукти: картофи – 500 г, захар – 160 г, яйца – 2 броя, брашно 4 – 5 супени лъжици, сол ¼ чаена лъжичка.

Приготвяне:  Картофите се обелват и настъргват на ренде и се смесват с яйцето, солта и брашното до получаване на мека смес. С лъжица се загребва от сместа и се пуска в сгорещена мазнина. Изпържват се от двете страни и се оставят да се отцедят от мазнината. Поднасят се оваляни в пура захар или с конфитюр.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles