12.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Хункар бейнеди – дворцовото блюдо за високи гости на султана

 

Хункар бейнеди (Hünkar Beğendi) е изискано турско блюдо от месо върху печени патладжани със сос бешамел. С него султани и везири са гощавали високи гости, дори една кралица. Историите за създаването му са много, но „Следвай ме“ ще ви разкаже накратко три от тях.

Първа версия.  Ястието хункар бейнеди било измислено някъде между 1612 и 1640 г. в чест на султан Мурад Хан. Да съставят и завършат рецептата, експериментирайки различни комбинации, са се старали продължително време четирима готвачи. Тази версия обаче не е много убедителна, тъй като сосът бешамел е от френската кухня.

Втора версия. Ястието било измислено през 1868 г. от готвачите на Долмабахче Сарай за приема в чест на френската императрица Евгения, която посетила султан Абдул Азис на път за откриването на Суецкия канал.

Трета версия. Мехмед Камил паша, държавен деятел в Османската империя, заемал четири пъти поста велик везир, е съставител и на първата книга на турски език, съдържаща рецепти на турски ястия. Тя е излязла от печат през 1844 година. В нея той разказва за едно блюдо, подобна на хункар бейнеди, и уточнява: „Него много го готвят готвачите  католици“.

Независимо от многобройните истории на това ястие, истината за него е една, че то е изключително вкусно, макар и приготвянето му да отнема доста време.

Продукти: говеждо месо (подходящо за задушаване) – 0,5 кг, кромид лук – 2 средно големи глави, домат средно голям – 1 брой, сол и черен пипер – на вкус.

За подложката от патладжани и сос бешамел са необходими: патладжани – 3 – 4 средно големи, сок от половин лимон, краве масло – 2 супени лъжици, брашно – 1 супена лъжица с връх, прясно мляко – 2 чаени чаши, сирене кашар пейни (чедър, пармезан или едем) – 1 чаша настъргано на ситно ренде, чесън (по желание) – 2 скилидки, сол – на вкус.

*С времето това блюдо е претърпяло различни вариант, като например някои заменят говеждото месо с пилешко.

*Други слагат в задушаващото се месо чесън.

*Патладжаните трябва да са разбити много добре, за да се получи идеално пюре.

* Възможно е в пюрето също да се добави ситно смлян чесън, колкото да се усети пикантния му аромат.Хункар бейнеди (Hünkar Beğendi) е изискано турско блюдо от месо върху печени патладжани със сос бешамел. С него султани и везири са гощавали високи гости, дори една кралица. Следвай ме - Гурме

Приготвяне: Говеждото месо се нарязва на големи кубчета. Лукът се нарязва на ситно. Доматът се обелва и настъргва на ренде. Говеждото най-напред се запържва в масло. След това се слага лукът, разбърква се, след 5 минути се прибавя доматът.

Посолява се, опиперява се, захлупка се под капак. Ако е необходимо, добавете вода. Месото се задушава около 45 минути. Проверявайте периодично дали е готово.

Изпечете патладжаните разрязани по дължина. След като се изпекат добре, изгребете вътрешността с лъжица или ги обелете

В дълбока купа изцедете сока на половин лимон и добавете малко вода. Сложете патладжаните в течността, за да не потъмнеят. Когато настъпи времето да приготвяте пюрето, излейте водата, за да не остане много от нея по патладжаните. Разбийте ги на пюре.

В тиган върху котлон, включен на средна степен, изсипете брашното, веднага сложете охладеното масло и счуканият чесън. Разбъркайте, за да може брашното равномерно да се смеси с маслото без да остават топчета. След 1 – 2 минути започнете да добавяте млякото на порции и бъркайте с дървена бъркалка без прекъсване, за да стане сместта еднородна. Когато сосът започне да се сгъстява, прибавете патладжаненото пюре и сол на вкус. Отново разбърквайте, за да се получи еднородна гъста маса. Свалете от огъня. Ако не искате да попаднете на чесън при консумацията, не го кълцайте, а само го нарежете. След приготвянето на соса, го извадете.

Цялата процедура трябва да трае не повече от 7 минути. В сваления от огъня сос прибавете настърганото сирене и разбъркайте енергично. Готовото гъсто, светло пюре сипете в дълбоки чинии. Отгоре сложете месото.

 

Следвай ме – Гурме

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles