10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

„Цветове от Изтока“ в галерия „Сердика“

Колоритен пътепис, на художничката Емануела Цонева, посветен на Южна Корея

 

На 14 март 2018 г. (сряда) от 18:00 ч. в столичната галерия „Сердика“ се открива изложбата „Цветове от Изтока“ на Емануела Цонева. Авторката е провокирана от колорита и духа на Изтока и посвещава изложбата си на Южна Корея.

В изложбата се усеща силното присъствие на Далечния Изток, който е вдъхновение в творчеството на Емануела Цонева през последните години и е резултат от няколко пътувания, които внасят нов прочит в изкуството на художничката. Начинът на експониране е повлиян от азиатските традиции, а творбите са синтез от визуални настроения, духа и екзотиката на Изтока и непрстанното търсене на красота.

Този проект е много специален и зареден с дълбоко личните преживявания на авторката Емануела Цонева, която създава цялата концепция на експозицията, вдъхновена от спомени за „страната на утринната свежест”, както поетично я наричат самите корейци. Културата и традициите на Изтока отдавна вълнуват художничката, но когато стъпва за пръв път в Сеул, тя усеща със сърцето и душата си ритъма на тази страна, колоритния й облик и уникалната симбиоза между динамиката на съвременния град и съхранените традиции. Това, което истински я впечатлява и вдъхновява е култът към изкуството, което открива на всякъде.

Част от творбите са представени върху трансперанти, които са препратка към традициите и историята на Южна Корея. Авторката залага на образи от миналото, облечени с националната носия – хамбок и детайли от визията, като обувки, игли за коса с полускъпоценни камъни. Поетичните стихове, посветени на любовта и символиката с първия сняг, поместени между творбите, придават още по-голяма лиричност на картините.

Творбите на Емануела Цонева разкриват преживяни моменти, детайли от бита и природата, емоциите от посещенията в местните галерии и кокетни занаятчийски дюкянчета, където може да се открие всичко – от калиграфски четки, ръчна хартия и картини, до бижута и пъстри местни сувенири, впечатления от артистичната улица „Инсадонг”, където авторката обича да се разхожда.

„Цветове от Изтока“ е един колоритен пътепис, който създава изключителен енергиен заряд и заслужава да се преживее в изложбеното пространство на галерия „Сердика“ от 14 март до 12 април 2018 г.

ЗА АВТОРА

Емануела Цонева е родена през 1957 г. в град Шумен. Завършва Художествена гимназия в Казанлък през 1976 г. и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” – специалност „графика и илюстрация” при доц. Иван Маринов през 1980 г. Има следдипломна квалификация по анимация към Национален киноцентър – София. Завършва курсове и посещава семинари към група „ЦВЯТ-България”. Притежава сертификат за озеленяване и аранжиране на цветя към ЦПО-„Линея 10”-София.

В началото на артистичната си кариера се занимава с анимация. В периода между 1979-1988 прави седем анимационни филма и печели над 10 престижни награди у нас и в чужбина: Гранд при (Варшава), наградата на журито в град Носувей (Унгария), златен медал в град Кромирец (Чехия), специална награда и златен плакет – 2 поредни години в Лондон (Великобритания), участие на фестивала в Анеси (Франция).

Емануела Цонева е работила 10 години като сътрудник в ТЦ Варна, художник-моделиер в „Дружба стил” – Варна, изработвала е плакати и покани за Варненска опера и Държавен куклен театър – Варна, преподавала е проектиране на модно облекло в частен колеж „Богоя” – Варна.

В момента е преподавател в НУИ „Добри Христов” – Варна по графика, рисуване и пластична анатомия.

Участва в престижни изложби и биеналета на графиката и рисунката в България и чужбина (Кадакес – Испания, Канагава – Япония, Подгорица – Черна гора, Радиборч – Полша, Букурещ – Румъния и други).Има повече от 20 самостоятелни изложби и творчески изяви в България и чужбина. По-важните от тях са:

1979 г. Първа самостоятелна изложба – илюстрации по приказки на Николай Райнов в град Варна; 1996 г. „Сътворението” – самостоятелна изложба пастел и керамика в галерия „Палас 2” – Варна;1997 г. Самостоятелна изложба живопис и графика в галерия „Буларт” – Варна; 2000 г. „Раят в нас” – изложба живопис в Център за съвременно изкуство – Варна; 2001 г. Самостоятелна изложба –живопис и рисунка –галерия „Александър”-София; 2001 г. Блиц изложба „Африкански приказки” с модно ревю в комплекс „Атриум”- Варна;2002 г. Съвместна изложба „Стъкло и коприна” с пловдивския художник Янко Ненов в ГХГ „Борис Георгиев” – Варна;

2007 г. Юбилейна изложба живопис, графика, рисунка, пърформанс в ГХГ „Борис Георгиев”- Варна;2010 г. Самостоятелна изложба „Стъклопис и огледала” – художествен салон „Стара Варна” ;Ръчната книга „Сянка от пеперуда”, създадена 2012 година, е литературно-художествен творчески проект, реализиран от Емануела Цонева, съвместно с гравьора Петър Лазаров, в Грьонинген – Холандия. Бутиковото издание от 20 броя е с 11 оригинални илюстрации /монотипии и дървогравюри/.

През 2013 година ръчната книга е представена в галерия “Ларго”-Варна.

В периода от 2008 до 2017 Емануела Цонева участва редовно в ОХИ на група на художниците- Варна, както и в ежегодни колективни изложби на художниците-преподаватели от НУИ „Добри Христов”-Варна в Двореца-Балчик.

През април 2016 г. Цонева е поканена за самостоятелна изложба – „Уловени мигове” в арт галерия „Citizen” – Париж / Франция/.

На 22.03.2017 заедно с дъщерите си прави изложба – „3/3”, посветена на пътуванията си до Южна Корея в галерия „ Ларго”-Варна. На 28.10.2017 Юбилейна изложба -„Животът като мозайка” в ГХГ „Борис Георгиев”-Варна.Голяма част от картините са посветени на далечния Изток, вдъхновяващ художничката през последните седем години.

Емануела Цонева работи графика, илюстрация и оформление на книгата. Твори още в жанровете: живопис, стенопис, плакат и стъклопис.

В периода 2000-2002 с дъщеря си Гергана Цонева създава четири колекции авангардна мода и печели две статуетки „Арахна” на Театъра на модата под егидата на Едит Паф. Издава три стихосбирки „Към теб” -1994, „Молитва за обич”- 2001 ,представена със самостоятелна изложба в галерия „Александър”-София и „Сянка от пеперуда”-ръчна книга реализирана в графична база –Грьонинген /Холандия/.

Картините й са притежание на колекционери и галерии у нас и в чужбина – САЩ, Великобритания, Люксембург, Германия, Финландия, Испания, Япония, Аржентина и др.

Член е на Варненската група на художниците, Дружеството на писателите към СБП – Варна и група „ЦВЯТ” – България.

В момента живее и работи във Варна.

 

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles