10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Цветята – защитниците на зеленчуците

Пределно ясно е, че градината или алеите пред вилата ще са напълно безлични, ако са засадени само със зеленчуци или пред погледа се шири само равно окосена трева.

Освен естетичен вид, цветята имат и защитна функция за другите насаждения.

Петунията е доказан страж по отношение на всички останали растения. Тя привлича вредителите и по този начин спасява от тях другите култури. Това особено се отнася за бобовите, като фасул и грах например, около които няма ли засадени петунии ще са подложени постоянно на набезите на гъсеници и колорадски бръмбари.

Туртата (тагетес) се оказва, че отделя от плюшените си цветчета пагубни вещества за дребните почвени червеи, които се хранят с корените на някои градински растения. Затова тя,  засадена в близост до картофите и краставиците се оказва истински техен „бодигард” от вредителите.

Невенът е едно от най-силните цветя – защитници в градината. Той също е голям враг на колорадския бръмбар, който така обича зелето, картофите и останалите кореноплодни насаждения.

Маргаритите цъфтят от юли до септември.  Те могат да бъдат засадени около беседката или в близост до пейката. Ще забележите, че има ли цветове по растението, комарите няма да ви безпокоят.  Фините етерични масла, които те отделят и ние не усещаме, прогонват мушиците от културите наблизо.   С настойка от маргаритки е добре да се напръскват и розовите храсти срещу вредители.

Латинката е много полезно цвете в градината. Нейният ярък цвят се харесва на всички с изключение на бялата гъсеница – основният вредител на зелето. Засадете я близо до лехите точно със зеле, за да си нямате ядове.

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles