10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Цели и новогодишни резолюции – 7 стъпки за успех

Всички знаем, че поставянето на цели е изключително важно. Целите, новогодишните резолюции, ако не се изпълняват донасят повече негативи за човека, отколкото позитиви. Поради тази причина трябва да внимаме как поставяме целите си и не трябва да забравяме, че избирането, отсяването и поставянето на цели е само една от стъпките. Необходимо е да разберем, че изпълнението на целите е оважно и това е приключение.

За да си поставим цел, която да следваме през годината,първо трябва да решим, какво искаме да постигнем и това е едно от основните правила „напишете го веднага“. Ти започваш да вървиш към постигане на целта си още с написването на лист хартия, тетрадка или тефтерче. Но, яко искаш да постигнеш тази цел трябва и да положиш повече усилия.

Много се е изписало за важността на постигането на целите и пряката връзка с успеха и щастието. Като човек, който 15 години борави и живее по този начин, мога дави кажа, че съм постигнал почти всичко в живота благодарение на това, че в началото на всяка година си поставях между 7 и 20 цели и се стремях да ги изпълнявам. Разбира се не всяка година човек успява да постигне и изпълни целите си на 100 прцента, но дори и на 20 процента те да бъдат изпълнение то това е голям успех. Ако се замислите 20 процента, в крайна сметка е много повече от 0. Ето давам Ви мойте 7 основни правила, които ми помогнаха в живота и ми дадоха възможност да постигна успех.

  1. Напишете своята цел – След като си пожелаете потигането на нещо или си поставите цел трабва да я напишете на хартия. Процесът на написване позволява на подсъзнанието Ви да приеме, че имате решителност за изпълнение на поставената цел. За да успеете в постояннство към отправената цел е необходимо да преписвате целта си всеки ден или да я прочитате сутрин с затворени очи. Това ще Ви помогне да се фокусирате върху нея, както и ще ви държи в напрежение, за да не я забравите.
  2. Поставете си краен срок за изпълнение на целта – Необходимо е да си поставите дата, с която да изпълните поставената цел. Ако целта Ви е по-голяма, по-сложно, разбийте я на по-малки цели и поставете краен срок за всяка една от малките цели. Задължително поставете тези дати в тефтерчето си.
  3. Работете върху нагласата си – Едно от най-важните неща е нагласата. Думата на английски е mindset и по-точно бих я превел като цялостна нагласа на човека. Необходимо е да има позитивно отношение към поставените цели. Дори те да са трудни и да изглеждат непостижими. Най-добрият начин за промяна на нашата нагласа е с четене. Има вдъхновяващи книги, филми и др. Аз лично Ви препоръчвам да започнете с една книга, която промени моята нагласа, когато бях 15 годишен – Mindset на проф. д-р Карол Двек

4. Развий свойте умения

Възможно е новопоставената цел да изисква придобиването на ново умение и личностно израстване. Oткрийте знанието, което Ви е необходимо или какви умение ще развиете. Намерете най-добрия източник за придобиване на това знание и инвестирайте умно, за да придобиете уменията, които са Ви необходими.

5. Направете първата стъпка – колкото и просто да звучи за 15-годишния ми опит не открих по ефектвино правило. За мен това е най-важното правило. По важно от всяко друго. Изключително е важно да се започне да се действа веднага. Не на 5-тия, 10-тия ден ила на другия месец, а веднага. Да, точно сега! Не трябва да се чака момента, в който всичко ще е перфектно наредено, момента, когато ти ще си си отпочинал, ще имаш много време. Първата стъпка е много важна защото казва на тялото и ума ти, че сте започнали пътешествието към изпълняване на поставената цел.

6. Продължи докато не изпълниш – Пътят към изпълнението на поставена це, не е прост и не е лек. Не трябва да се предаваме, когато нещата не се получават. Напротив трябва да се фокусираме, да поддържаме ентусиазма си и позитивната си енергия. Винаги трябва да имаме във фокуса си изпълнението и крайния резултат на поставената задача.

Опитайте се да правите по-едно нещо всеки ден, колкото и малко да Ви се струва, което Ви приближава към постигане на поставената задача. Но не се успокоявайте и не лягайте на постигнатото докато не изпълните целта докрай.

7. Наградете себе си – Когато постигнете дадена цел, наградете себе си за постигнатия успех. Върнете се наобртно по пътя, който сте изминали и се насладете на удоволствието и успеха, което Ви е дала изпълнението на тази цел. Запомнете този момент.

ВАЖНО!

Поставяне на цели и новогодишни резолюци води до успех самo, когато има постоянство. Когато държим нашата цел на фокус имаме позитивно отношение и се стремим към изпълнението и.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles