12.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Чай от копър спира диарията

Лятото е сезонът на ентеровирусите. Срещу тях няма разработена ваксина, тъй като щамовете им се променят много интензивно и на практика не може да бъде създадена имунизационна формула. Затова и в топлите месеци няма семейство, в което поне един член да не е станал абонат за WC-то за няколко дни.

За спряване с ентеровирусите има разработени не малко лекарствени формули. Мнозина обаче предпочитат да преодолеят диарията с природни средства, тъй като те не натоварват черния дроб и, като цяло, не отстъпват по ефикасност на медикаментите. Освен това,  опитните педиатри ги препоръчват при лечението на деца, тъй като те не оказват странични ефекти.

Като един от доказаните  методи срещу диазията е чаят от копър. За целта могат да се ползат както самото растение, така и семената. Ако ползвате свеж копър, за чая е необходимо да нарежете на ситно 1 супена лъжица от подправката и да я варите 2-3 минути. Оставете да изстине в горещата вода още около 2 минути. Можете да пиете така приготвения чай с мед, който подсилва затягащия ефект. Тази напитка срещу разстройство е напълно безвредна за деца. Освен, че спира диаритичните пристъпи, копърът етерично масло и флавоноиди, които успокояват червата, тъй като притежават силно спазмолитично действие. По тази причина педиатрите я препоръчват и при бебешки колики, но в такъв случай тя се дава на детето подсладена със захар, тъй като медът провокира алергични реакции до 2-годишна възраст.

Семената  кимион имат същия противодиаричен ефект. Настойката от тях се приготвя по същия начин – 1 чаена лъжичка се вари в 300 млл вода, докато останат около 200 млл.

Спирането на диарията обаче е само първата част от лечението. Следващата стъпка, която често пъти мнозина пренебрегват, е да бъде възстановена раздразнената лигавица за червата. Това можете да направите без да харчите пари за скъпи таблетки, като си приготвите чай от така популярната в България подправка сминдух. Това растение съдържа стероидни сапонини, слузни и горчиви вещества, малко етерично масло и витамини. Същевременно, то подобряват апетита и помагат на организма да се възстанови от изтощително заболяване.

Подобно действие има и жълтият кантарион. Активните му компоненти  включват хиперицин, псевдохиперицин, флуороглицинол и други. Той действа силно противовъзпалително и антисептично на храносмилателната система. Също така притежава регенериращо действие на лигавиците и спомага оздравителния процес.  Жълтият кантарион обаче има фотосенсибилизиращо действие, от което кожата пигментира, когато се излага на слънце. Затова, фитотерапевтите не препоръчват той да бъде приеман, когато човек е решил да отиде на море или в планината, където слънцето е силно.

 

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles