14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Чай от шипки, как да запазим полезните им свойства?

Настойката и чаят от шипки стимулират имунната система, а от там повишават и съпротивителните сили на организма срещу инфекции, включително рино-, адено-, пара- и всякакви други вируси, които са неизбежен компонент на пролетта. Това се дължи на богатото съдържание на витамин С в тези плодчета. Регулярната консумация на чай от шипки забавя появата на атеросклерозата, повишава жизненият тонус, усилва секрецията на жлъчката, оказва благоприятно въздействие върху функционирането на половите жлези. Наличието на витамин Р в него прави капилярите еластични, те не се пукат. Същевременно, тази напитка е жлъчо и пичогонна, което я прави отлично средство за пречистване на организма.

Има обаче няколко хитрини, с които полезните свойства на шипките се запазват в пълнота и за по-продължително време. Ако се цели ефекта на витамин Р, чаят или настойката трябва да е от пресни шипкови плодчета. В този случай в половин литър кипяща вода се слагат 20 г плодове (8 – 10 броя). Плодовете се смилат предварително или се счукват в хаванче. Варенето трябва да стане в порцеланов съд на водна баня, като се оставя да къкри на бавен огън около четвърт час. След това съдът се покрива с кърпа и престоява едно денонощие с течността. Препоръчва се консумация два пъти дневно от четвърт до половин чаена чаша. Тази настойка чисти жлъчката и пикочните пътища, подобрява кръвообращението и засилва имунната система.

По какво се различава настойката от чая?

Настойката е с по-голяма концентрация на действащите вещества и се използва като лекарствено средство.

Чаят е напитка, която може да се употребява като заместител на традиционния черен чай или кафето с цел профилактика на авитаминоза или други заболявания.

Продължителността на употребата на настойката, като правило, е ограничена от някакви рамки, а за употребата на чай няма ограничения. За приготвянето му могат да се използват различни плодове в зависимост от търсеното целебно действие или просто от вкуса на потребителя.

Чай от шипки и касис:  Шипковите плодчета се счукват в хаванче, за да се разруши дебелата ципа и се смесват равни количества с касис. За 2 чаени чаши кипяща е необходима 1 супена лъжица смес. Запарените плодчета с водата престояват един час. Консумира се като студен чай. За подобряване на органолептичните свойства на напитката може да се прибави мед на вкус.

 

 

Следвай ме – Здраве

 

 

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles