10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Част от плащаницата на св. Константин Кирил-Философ се пази във Враца

От: Наташа Войкина, Враца

Снимки-Личен архив

Пред паметника на Христо Ботев- 1- ви юни 2010 г.

Парченце от плащаницата на св. Константин Кирил-Философ се пази във Враца. То е донесено в града преди десет години.

В днешния велик за нацията ни ден,в който празникът на съхранената и пребъднала  българска духовност ни обединява и изпълва с вяра и упование в “светли бъднини”, врачани се покланят пред  ценна религиозна реликва- част от осветената плащеница,в  която са били положени мощите на Св.Константин – Кирил Философ.Тя се намира в специално изработена витрина срещу залата с Рогозенското съкровище в Регионалния Исторически музей.

Връчването на реликвата

В града под Околчица тя бе донесена през 2009 г  навръх Първи юни – Денят на поклонението пред подвига на Ботевата чета и  падналите за свободата и  независимостта на България.След преговори между местната областна управа и тази на словашкия град Нитра, в чиято катедрала се намира осветената  от мощите на Св.Кирил плащеница, хората в града посрещнаха с многобройно шествие светинята. Значим  е приносът на сегашния Старозагорския митрополит Киприан, по това време викарен епископ, който с благословението на покойния Врачанския митрополит Калиник посети заедно с делегацията, водена от тогавашния областен  управител катедралата и разговаря с тамошния католически епископ. В резултат частица от светинята бе предоставена на Врачанска митрополия.  Празничното шествие по посрещане на реликвата бе водено от тогавашния областен управител  д-р Антонио Георгиев.

Шествието

Забележително е, че части от плащеницата има само в Нитра, Ватикана и вече във Враца. Проекцията на мощите на Св. Кирил Философ е  дарение за града и бе направено лично от областния управител на Нитра – Милан Белица на врачанския областен тогава управител д-р Антонио Георгиев. То има личен сертификат от Нитренския епископ и от папата.  Специалната витрина, в която се постави свещената реликва, станала част от културно-историческия и религиозен туризъм на града, е оборудвана с охранителна техника.

Покойният митрополит Калиник помазва с елей областния управител на Нитра Милан Белица

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles