4.2 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Червените яйца са символ на живота

За Възкресение Христово, наричано още Великден, всички християни по света боядисват яйца. Първото винаги е червено. Това се прави на Велики Четвъртък или на Велика Събота.

В миналото най-възрастната жена в къщата ги приготвяла рано сутринта, още преди децата да се събудят, а след това им правела кръстче с първото червено яйчице на челцето. Така, старите хора вярвали, че малчуганите ще бъдат здрави. Обичай е първото червено яйце да се слага пред иконата до следващия Великден. В България и сред православните християни въобще, на празника хората си подаряват шарени яйца и се чукат с тях. Най-здравото се нарича бияч. На запад, където християните са католици или протестанти възрастните крият боядисаните яйца от децата в храстите в градинака или у дома, а те трябва да ги намерят. Там съревнованието между малчуганите е кой ще намери повече яйца и ще напълни кошничката си. В католическите страни старите хора разказват, че Великденският заек помага на най-послушните деца да намерят повече яйчица.

Християните, които са постили, тоест, в продъжение на 40 дни не са яли месо, яйца и млечни продукти, на Великден първо хапват червено яйце. Още иудейте в миналото си подарявали яйца за различни празници, тъй като дори най-бедните от тях имали кокошчици, които ги снасяли.  Царете и богатите хора променили този обичай, като си подарявали яйца, направени от злато, сребро или кристал и украсени със скъпоценни камъни. Най-известният майстор на такива яйца е Петер Карл Фаберже, живял през ХІХ век. Яйцето символизира живота. Както от яйцето се излюпва пиленце, така от гроба възкръсва Христос и дава на всички вечен живот.

Червената боя е като пречистата Христова кръв, която спасява от греха, проклятието и смъртта всички искрено вярващи християни. Древните християни винаги са използвали червения цвят като символ на възкресението. Преданието разказва за св. Мария Магдалина, която поздравила имп. Тиберий с думите „Христос е възкръснал“. Той се засмял и отговорил: „Христос е възкръснал от мъртвите толкова, колкото яйцето в ръката ти е червено“. Още преди да завърши думите си, яйцето, която тя носела като дар, се обагрило в ръцете ѝ с червен цвят. Затова св. Мария Магдалина често е изобразявана на иконите да държи в дясната си ръка червено яйце.

Червеното е и символ на голяма радост. А има ли по-голяма радост от тази, че Христос възкръсна, че телата на всички умрели също ще възкръснат от гроба при второто Христово идване? Затова, радвайте се и се веселете като пеете победната песен: „Христос възкръсна от мъртвите, със смърт потъпка смъртта и на онези в гробовете подари живот.“

 

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles