Червеното вино топи килограми

Умерената му всекидневна употреба носи много ползи за здравето, предпазва от редица опасни заболявания

За червеното вино има десетки песни в българския фолклор. И само една за бялото, в която се пее „Ох, вино, бяло вино, защо не си червено?!“ Дори само тази народна закачва крие в себе си дълбок смисъл, навяващ на тежки размисли за ползите от тази преживяла и надживяла хилядолетие напитка.

Редица изследвания доказват ползата от тази напитка, наричана още от елините „напитката на боговете“. И тъй като те са твърде многобройни, за което място няма да ни стигне, то ще ви разкажем само за десет от тях, най-основните.

Богато на антиоксиданти

Виното е обогатено с мощни антиоксиданти. По-тъмното грозде е с по-високо съдържание на антиоксиданти като ресвератрол, епикатехин, катехини и проантоцианидини. От тях ресвератролът и проантоцианидините са основно отговорни за поддържането на нашето здраве.

Понижава лошия холестерол

Известно е, че червените вина понижават лошия холестерол в организма. Според едно проучване червеното грозде Темпранийо с високо съдържание на фибри, използвано за производството на някои сортове червени вина, като например Риоха, понижава нивата на лошия холестерол.

Поддържа сърцето здраво

Виното не само регулира нивата на холестерола, но и поддържа сърцето здраво. Полифенолите, определен вид антиоксиданти, съдържащи се в червените вина, предотвратяват нежеланото съсирване на кръвта, като поддържат кръвоносните съдове гъвкави. Въпреки това не бива да се забравя, че обилното пиене уврежда сърцето.

Регулира кръвната захар

Ресвератролът, естественото съединение, което се съдържа в гроздовата кожа, контролира нивата на кръвната захар при диабетици. Изследването показва, че лицата, които приемат 250 mg добавки с ресвератрол веднъж дневно в продължение на три месеца, имат по-ниски нива на глюкоза в кръвта от тези, които не приемат. Ресвератролът също така контролира нивата на холестерола и систоличното кръвно налягане.

Намалява риска от рак

Редовната и умерена консумация на червено вино може ефективно да намали рисковете от някои видове рак, като например базоцелуларен, на дебелото черво, карцином на простатата, на яйчниците и др. Учените са използвали доза ресвератрол върху човешки ракови клетки и са установили, че той възпрепятства ключовото действие на протеин, подпомагащ рака.

Помага за лечението на настинки

Съдържащите се в червените вина антиоксиданти лекуват обикновената настинка, тъй като антиоксидантите предпазват клетките от вредното въздействие на свободните радикали, които имат силна роля при настинка, рак и други заболявания.

Поддържа паметта остра

Чудите се как да поддържате паметта си остра? Според изследвания ресвератролът, съдържащ се в червените вина, възпрепятства образуването на бета-амилоиден протеин – ключова съставка в плаката в мозъка на хора с болестта на Алцхаймер.

Поддържа ни стройни

Ще се радвате да научите, че ресвератролът също така помага да контролирате теглото си. Химическото съединение пицеатанол, преобразувано от ресвератрол, намалява мастните клетки в тялото. Според изследователите пицеатанолът ускорява инсулиновите рецептори на мастните клетки, което блокира пътищата, необходими за растежа на незрелите мастни клетки.

Намалява риска от депресия

Изследване, проведено върху хора на средна и напреднала възраст, показва, че ежедневното пиене на умерени количества алкохол предпазва от депресия. Хората, които пият червено вино, е по-малко вероятно да изпаднат в депресия, отколкото хората, които не пият.

Има положително въздействие върху храносмилателната система

Антибактериалният характер на червените вина е позволил да се лекуват стомашни раздразнения и други храносмилателни разстройства. Доказано е също, че консумацията на вино намалява риска от инфекция от Helicobacter pylori – бактерия, която обикновено се среща в стомаха.

Exit mobile version