20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Черният пипер – лечебни свойства

Намалява холестерола, има антиоксидантни свойства, подпомага храносмилателният процес, действа противовъзпалително 

За много готвачи и домакини черният пипер е задължителен за всяко ястие. Не са малко и хората, които не сядат на трапезата без него. Тази подправка прави храната различна, придавайки й леко пикантен вкус, при това с нищожно количество калории. Тя обаче може да повлияе на вашето здраве по различен начин.

Ето четири неща, за които трябва да бъдете подготвени ако сте любители на черния пипер.

Той спомага и подобрява усвояването на хранителни вещества. Според диетолог и собственик на Dunn Nutrition Британи Дън, благодарение на черния пипер по-добре се усвояват желязото и бета-каротина. Често тази подправка се прилага като допълнение към куркумата, тъй като тя помага за усвояването на куркумина в нея.

Изследвания показват, че черните топченца може да помогнат в борбата с рака. Пиперът намалява и нивата на холестерола. Това било доказано с експеримент с плъхове, които 42 дни били хранени с храна с високо съдържание на мазнини. Установено е, че екстракт от черен пипер намалил показателите на холестерола.

Той също така има антиоксидантен ефект. Черен пипер може да бъде добър помощник в борбата с възпаленията. Освен това, той предпазва клетките от свободните радикали.

Черният пипер обаче може да влоши пристъпите на киселинен рефлукс. Ако страдате от повишена киселинност и стомашни киселини, тогава е по-добре да се откажете от подправени с него ястия.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles