10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Честито Преображение Господне!  

Счита се за деня на промяната и новата надежда, след литургията в храмовете освещават грозде за здраве и берекет

Църквата – и Православна, и Католическа отбелязват днес, 6 август, Преображение Господне.  

Началото на празника е поставено през първите векове на Християнството и е свързано с едно от най-важните събития – явяването на Иисус Христос пред неговите ученици. Случилото се събитие, което се споменава е част от тайната на спасението и ни припомня епизода когато Иисус, след като възвестил своето Страдание, взел със себе си трима от своите ученици – Петър, Йоан и Иаков – и им се показва с един нов и сияен облик и с дрехи по-бели от снега. Това се случило на планината Тавор в Галилея. След като се изкачили, Той се отдалечил се от тях и започнал да се моли. Скоро тримата заспали, а когато се събудили, видели своя Учител напълно преобразен. Според евангелията (Мат.17:1-13; Марк 9:1-9; Лук.9:28-36) „…лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина”. От едната страна, на иконите го изобразяват от дясно, стоял Мойсей, който Му подавал скрижалите, тоест Той идва не да наруши Закона, а по-скоро да го изпълни. От  лявата страна е свети пророк Илия, сякаш сборен образ на всички пророци, който сочи Иисус, тоест Пътят, Истината и Животът.

За вярващи християни Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда. Затова празникът се отбелязва в края на християнската църковна година. Началото й в Източната Църква е на 1 септември.

На този ден в Светата Литургия в православните храмове и католическите от източен обред има специално песнопение за освещаване на плодовете. На много места се е запазил обичаят да се освещава грозде в знак на благодарност към Бога, за здраве и берекет.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles