12.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

И акушерките с международен ден

Той е определен на на 5 май едва през 1991 г., у нас Бабин ден се чества през месец януари от незапомнени времена, празник в повече – няма лошо

Акушерките имат своя международен ден, той е днес, на 5 май. Той се чества от 1991 година. За разлика от въпросния международен ден, в България денят на родилната помощ, на бабата – жената, която е полагала в миналото в акушерството се почита от незаомнени времена. По стар стил той е на 21 януари, а по нов – на 8 януари. За разлика от „бабите“, понятието акушерка е сравнително ново, от времето, когато раждането на децата постепенно се пренася от дома на родилката в болницата.По-старото понятие, използвано в България и в другите славянски страни е баба, което не се покрива с другото разбиране за баба (на внуци) и няма връзка с възрастта на жената. Понятието баба – синоним на акушерка, до такава степен е останало трайно в езика, че и до днес Денят на родилната помощ продължава да се нарича Бабинден – същият този 21 или 8 януари.

Съвременната акушерка е медицинско лице с образование, характерно за медицинската сестра, но с квалификация в областта на акушерството и гинекологията. Образованата акушерка е въведена като длъжност у нас още през 19 век. Известен преходен период от време в България акушерката е обслужвала раждащите жени у дома им или на мястото, където е започнало раждането.

След Втората световна война става задължително раждането да се осъществи в болнично заведение. У нас от 1951 г. Денят на родилната помощ се чества на 21 януари.

Независимо, че акушерките в България честват своя ден през зимата, поздравяваме ги и с по-новия, международен техен ден. Желаем им щастие. Продължавайте да бъдете все така грижовни и всеотдайни в работата си!

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles