5.8 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Честит празник, столичани и именници!

Православната църква чества светите София, Вяра, Надежда и Любов

На 17-и септември православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов.  Днес е и Денят на София.

София означава Премъдрост Божия.

Според житието на тези свети мъченици, което е написано въз основана та предание се разказва, че през втората половина на І в. в Рим, по времето на император Адриан, живяла благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов.

Тя ги възпитавала в любов към Господа Иисус Христос. Майката и дъщерите й не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138),  който заповядал да ги доведат веднага при императора.

Когато застанали пред него, всички присъстващи се изумили от спокойствието им: сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание. Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко.

Майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Но тя проявила необикновена сила през цялото време. Не издържали на изтезанията, момичетата умират, а императорът разрешил на София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе.

Три дни след кончината на децата умира и майка им, която също била погребана при тях. Църквата почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери.

Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.  На ден празнуват християните с тези имена и техните производни.

17 септември е денят на столицата ни. Той е обявен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 година.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles